OBILJEŽENA 32. OBLJETNICA ODLASKA POSEBNE JEDINICE PU VARAŽDIN U VUKOVAR

  • Published in NOVOSTI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 11. rujna 2023. godine prisustvovali su svečanom obilježavanju 32. obljetnice odlaska Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin u Vukovar.

Dana 11. rujna 1991. godine postrojba sa 185 pripadnika iz tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec, upućena je na smjenu dotadašnje postrojbe u Vukovar i ostala tamo do kraja obrane Vukovara. Od ukupnog broja upućenih pripadnika, poginuo je 21 policijski službenik, nestalo je 5 pripadnika, a jedan od njih proglašen je umrlim. Ranjeno je 66 policijskih službenika.

Nakon predaje, 20. studenog 1991. godine, u srpske je koncentracijske logore Stajićevo, Sremska Mitrovica, Novi Sad i Beograd odvedeno 119 pripadnika Zasebne postrojbe, gdje su maltretirani, premlaćivani i izloženi drugim teško zamislivim zvjerstvima u trajanju od 20 do 269 dana.

Počast poginulim i nestalim policijskim službenicima, odali su članovi njihovih obitelji, ratni pripadnici Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina Miroslav Marković te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja iz Područnog odjela Varaždin Marijana Breški.

Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i ruža te paljenjem svijeća kod Spomen obilježja poginulim i nestalim policijacima PU Varaždin u Domovinskom ratu. Policijski kapelan Policijske uprave varaždinske vlč. Ivica Horvat blagoslovio je Spomen obilježje te predvodio molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje.

Svim nazočnima, u ime organizatora obratio se načelnik PU Varaždinske Predrag Benčić koji je govorio o značaju ove Jedinice u obrani Vukovara te se zahvalio obiteljima poginulih i nestalih policijskih službenika i pripadnicima Jedinice na iznimnom doprinosu u stvaranju samostalne i suverene Republike Hrvatske. 

Svečano obilježavanje 32. obljetnice odlaska Posebne jedinice Policijske uprave Varaždin u Vukovar završeno je Svetom misom u Varaždinskoj katedrali, koju je predvodio generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

  • A

    A

  • A1

    A1

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • B6

    B6

  • B7

    B7

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.