Okrugli stol „Rujanski dani u Varaždinu 1991.“

Okrugli stol na temu „Rujanski dani u Varaždinu 1991.“održan je 27. rujna u Drugoj gimnaziji Varaždin. Na okruglom stolu čiji su organizator bili Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Druga gimnazija Varaždin, zanimljiva predavanja održali su: Stjepan Adanić - "ratni gradonačelnik" Grada Varaždina, Čedomil Cesarec - predsjednik Kriznog stožera, Ivan Rukljić - zapovjednik obrane Varaždina, Ivan Žitnjak - načelnik PU varaždinske 1991. godine, Krešimir Čop - zapovjednik odreda Narodne zaštite i Vjeran Rožić - operativni časnik u zapovjedništvu obrane grada.
Okruglom stolu su se odazvali brojni uglednici iz političkog i društvenog života grada, kao i gospodin Ivan Radoš iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, gospodin Žarko Delač - voditelja projekta „Ponos domovine“, te brojni učitelji i nastavnici povijesti.
Predavače i i goste na početku okruglog stola pozdravili su prof. Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, Igor Tkalec tajnik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ koji je ujedno bio i moderator ovog skupa, te Jadranka Šušnjić, voditeljica Županijskog stručnog vijeće nastavnika povijesti.

Sudionici okruglog stola su s različitih aspekata opisali stanje u Varaždinu tih rujanskih dana 1991. godine te samo oslobađanje vojarni JNA u Varaždinu. Izlaganjima je najprije sustavno opisano ustrojstvo lokalne vlasti u Varaždinu 1991. godine i njezina suradnja sa središnjim državnim vlastima te uspostava Kriznog stožera koji je odigrao ključnu ulogu u oslobođenju grada. Izlaganje se potom usmjerilo prema ulozi policije i oružanih snaga koje su tek bile u nastajanju te njihovo samo borbeno djelovanje.

Na kraju je rasvijetljena i uloga odreda Narodne zaštite (dakle građana, civila) i njihovog doprinosa oslobađanju grada.

Sudionici skupa su posebno istaknuli da se, bez ikakvog pretjerivanja, ova pobjeda može smatrati jednom od najznačajnijih pobjeda u Domovinskom ratu. Nakon slamanja snaga JNA u Varaždinu, hrvatski branitelji su došli u posjed ogromnih količina oružja i municije koje su bile prijeko potrebne za zaustavljanje agresije na gotovo svim ratištima u Republici Hrvatskoj.

Okrugli stol je ujedno poslužio i kao stručni skup međužupanijskog aktiva srednjoškolskih nastavnika povijesti za Varaždinsku i Međimursku županiju. Na taj način su nastavnici povijesti iz prve ruke mogli doznati korisne informacije o događajima iz suvremene hrvatske povijesti koje će zatim moći prenijeti svojim učenicima.
Ovaj okrugli stol je bio samo nastavak vrlo uspješne suradnje Druge gimnazije Varaždin i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ s ciljem približavanja sadržaja iz suvremene hrvatske povijesti i stvaranja hrvatske države mlađim generacijama. S tim u vezi predviđeno je i posebno predavanje o istoj temi za same učenike Druge gimnazije.

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Druga gimnazija Varaždin na taj su način dali svoj doprinos obilježavanju obljetnice oslobođenja grada Varaždina i proslavi Dana branitelja Varaždinske županije.