OBILJEŽENA PROSLAVA 25 GODINA OSNUTKA 7. GARDIJSKE BRIGADE PUMA

Prošlog je vikenda, nakon puna tri mjeseca, završila proslava obilježavanja 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“.

Program obilježavanja, s kojim se krenulo već u listopadu, započeo je Svetom misom povodom završetka borbenog djelovanja i povratka 7. gardijske brigade „PUMA“ s ratišta u kapelici Sv. Juraja u Optujskoj ulici, nakon koje se isti dan upriličilo druženje pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“ u Memorijalno rekreacijskom centru hrvatskih branitelja Varaždin (UDVDR ogranak Varaždin).

Događaj koji je uslijedio bio je svečano predstavljanje jubilarne poštanske marke 7. gardijska brigada „PUMA“ u Hrvatskom saboru. Promocija je imala izravan prijenos na 4. programu HRT-a, a obilježili su je govori predsjednika Udruge veterana 7. gardijska brigada Roberta Puje, ratnog zapovjednika 7. gardijske brigade stožernog brigadira Željka Dvekara, člana Uprave Hrvatske pošte Hrvoje Parlova, ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, izaslanika predsjednika Vlade RH generala Zdravka Jakopa, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora Anđelka Stričaka te izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Ante Deura. Program promocije također je uveličan izvedbom prikladnih skladbi Zbora hrvatske radiotelevizije. Motiv marke je amblem 7. gardijske brigade „Puma“, a osim marke, tom je prilikom izdana i prigodna omotnica sa žigom „PUMA“.

Nakon promocije, slijedeći događaj bila je cjelodnevna likovna kolonija na kojoj je sudjelovalo 26 eminentnih likovnih umjetnika iz Hrvatske i Slovenije koji su izrađivali slike i skulpture na temu 7. gardijska brigada „PUMA“. Stvoreno je 35 umjetničkih djela koja su umjetnici poklonili našoj Udruzi (na čemu im od srca zahvaljujemo), a na kraju dana upriličeno je i zajedničko druženje prilikom kojeg su umjetnicima također uručene zahvalnice na sudjelovanju.

Iduća aktivnost na programu bila je sportska manifestacija „SEMPER PRIMUS“ koja se održala u dvorani Graberje Varaždin gdje su u odbojkaškim utakmicama sudjelovale miješane ekipe učenika iz sedam srednjih škola Varaždinske županije. Svim ekipama bile su podijeljene majice i medalje sa prigodnim znakom 7. gardijske brigade „PUMA“ prilikom čega im je naglašeno, kao što je i sam naziv manifestacije rekao, da su svi pobjednici.

Slijedeća tri događaja zauzela su mjesto u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin, a ulaz je bio besplatan za sve zainteresirane građane. Prvi je na rasporedu bio cjelovečernji koncert Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, zatim je uslijedila kazališna predstava „Balade Petrice Kerempuha“, te na kraju cjelovečernji koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sveti Juraj.

U prosincu je održano svečano otvorenje izložbe „7. gardijska brigada „PUMA“ u palači Herzer u Varaždinu koja će biti otvorena sve do 21. siječnja 2018. godine. Na izložbi su postavljeni dokumentarni materijali iz arhiva Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“, vojna odličja Republike Hrvatske, naoružanje i oprema korišteni tijekom Domovinskog rata, umjetnička djela nastala na likovnoj koloniji „25 godina PUMA“, znakovlje 7. gardijske brigade i ostalih postrojbi hrvatske vojske iz Domovinskog rata.

Par dana nakon otvorenja izložbe održana je javna tribina „Uloga i doprinos 7. gardijske brigade "Puma" u stvaranju samostalne Hrvatske“ na kojoj su sudjelovali brigadir Marijan Kretić, posljednji zapovjednik 7. gardijske brigade, Stjepan Adanić, gradonačelnik grada Varaždina u vrijeme osnivanja 7. gardijske brigade, Zvonimr Sabati, prvi župan Varaždinske županije, Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata i general  Zdravko Jakop, državni tajnik Ministarstva obrane RH. Slušatelji, među kojima su bili i učenici varaždinskih srednjih škola, upoznati su s ratnim putem  7. gardijske brigade te s njezinom ulogom i doprinosom u ratnim zbivanjima tijekom Domovinskog rata.

Konačno, prije završnih aktivnosti koje su zaokružile proslavu obilježavanja 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“, organizirano je polaganje cvijeća i paljenje svijeća na spomen-obilježju 5. bojne 1.A brigade ZNG „Tigrovi“ na Vinici, nakon čega se obišlo groblje Sv. Petar u Petrovoj Gori gdje se na posljednjem počivalištu ratnog zapovjednika 5. bojne 1.A brigade ZNG „Tigrovi“ i 7. gardijske brigade „Puma“ Ivana Koradea također položilo cvijeće i zapalile svijeće.

Središnji događaj programa obilježavanja 25. obljetnice osnutka bila je Svečana akademija koja je održana 22. prosinca. Dan je započeo Svetom misom u crkvi Dobrog pastira, nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca u kapelici Sv. Juraja. Zatim, u palači Herzer Varaždin održan je sat povijesti za osnovnoškolce na kojem je učenicima predstavljena povjesnica 7. gardijske brigade „Puma“. Središnji dio Svečane akademije održan je u HNK Varaždin kojeg su obilježili govori varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, župana Varaždinske županije Radimira Čačića, izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Dinka Tandare, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Anđelka Stričaka, predsjednik Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma Roberta Puje te izaslanika predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Vlade Galića, savjetnika predsjednice za obranu i nacionalnu sigurnost. Između govora, u dva dijela je prikazani film o osnivanju i ratnom putu 7. gardijske brigade „PUMA“, zatim fotografije te imena svih poginulih i nestalog pripadnika „PUMA“, izvedeno je nekoliko recitala te glazbene točke sastava Los Caballeros i vokalnog ansambla Ladarice. Nakon programa Akademije, u koncertnoj dvorani kazališta priređen je domjenak i druženje za sve prisutne te je u sklopu toga održana izložba „Ratni put 7. gardijske brigade „Puma“ i promocija prigodne omotnice sa žigom „25 godina „Puma“ s prigodnim datumom.

Na kraju, veliko finale programa bio je rock koncert 23. prosinca u podrumskoj sceni „Rogoz“ na kojem su neumornu publiku do kasnih jutarnjih sati zabavljali izvrsni domaći bendovi Timeless i Aritmia te karlovački The Trio.

Osim svega navedenog, do kraja ove godine našim cestama voze autobusi „LackovićBus“ na kojima se nalazi prigodni logo 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“, a stupovi javne rasvjete u širem dijelu grada Varaždina ukrašeni su zastavicama 7. gardijske brigade „PUMA“. Također, na sjeveru Hrvatske postavljeni su prigodni baneri, a „Pumini“ šećeri i dalje se dijele uz kavu ili čaj u raznim ugostiteljskim objektima diljem Lijepe naše.

Ovim putem zahvaljujemo se predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović na pokroviteljstvu nad cjelokupnom manifestacijom, zatim Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane, Hrvatskom Saboru, Hrvatskoj pošti, sudionicima likovne kolonije, Školskom sportskom savezu Varaždinske županije, srednjim i osnovnim školama Varaždinske županije, djelatnicima i glumcima Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždin, djelatnicima Gradskog muzeja Varaždin, Puhačkom orkestru Oružanih snaga RH, Orkestru Hrvatske ratne mornarice i Klapi Sveti Juraj, Gradskoj tržnici Varaždin, braniteljskim zadrugama, sudionicima javne tribine, c.b. „Rogoz“, bendovima na rock svirci, AP „LackovićBus“, Copy centar Habulan, tvrtki MDT-PAK, VIS Varaždin, Hrego design, G.I.T. d.o.o. Varaždin, Pivovari Ličanka, Carlsberg pivovari, Zagrebačkoj pivovari, Varaždinskoj županiji, gradu Varaždinu i svim donatorima koji su nam pomogli u organizaciji i provedbi naše velike obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“.