U sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ učenici Druge gimnazije Varaždin realizirali drugu terensku nastavu: Krapina - Zagreb

Tragovima iliraca

U subotu, 3. ožujka  2018. godine održana je druga terenska nastava učenika Druge gimnazije Varaždin u suradnji s Udrugom veterana 7. gardijska brigada "PUMA". Nakon što su učenici na prvoj terenskoj nastavi upoznali neke važne događaje iz suvremene hrvatske povijesti (Domovinski rat), ovaj put na redu su bile teme vezane za hrvatski narodni preporod i stvaranje hrvatske nacije. Naglasak je bio stavljen na ključnu osobu preporodnog doba Ljudevita Gaja. Učenici su najprije posjetili Krapinu i obišli rodnu kuću Ljudevita Gaja gdje su od tamošnje kustosice slušali o Gajevu djetinjstvu i mladosti te kasnijem političkom radu. Pritom su mogli razgledati izvorne predmete kojima se koristio Gaj i njegova obitelj. Nevezano za temu projekta, učenici su iskoristili priliku i posjetili Muzej krapinskih neandertalaca u Krapini. Nakon toga su otišli u Zagreb gdje je uz pomoć lokalnog vodiča napravljen obilazak ključnih lokacija u gradu gdje je djelovao Gaj, ali i ostali istaknuti preporoditelji. Između ostalog učenici su mogli vidjeti Gajevu tiskaru, knjižnicu i čitaonicu te Maticu hrvatsku i Gajev privatni stan. Potom su obišli Opatičku ulicu gdje se nalazi kuća obitelji Vancaš u kojoj su se sastajali ilirci te je u njoj Vatroslav Lisinski skladao operu "Ljubav i zloba". Uslijedio je posjet palači Narodnog doma s poznatom Preporodnom dvoranom u kojoj su se također sastajali Ilirci te su u njoj 1848. iznesena Zahtijevanja naroda . Na uglu preko puta Narodnoga doma posjetili su i  kuću u kojoj je živio ban Josip Jelačić. Nastavak šetnje vodio je prema Ilirskom trgu gdje se nalazi kafić Palainovka, omiljeno okupljalište preporoditelja. Potom su obišli Markov trg i staru zgradu Sabora i kazališta gdje se odvio niz događaja vezanih uz preporodno razdoblje (govor I.K. Sakcinskog 1843., praizvedba opere Ljubav i zloba 1846.). Na kraju su posjetili groblje Mirogoj gdje se u arkadama nalaze grobnice najpoznatijih iliraca.

U nastavku ove terenske nastave predviđen je i terenski obilazak najvažnijih „ilirskih“ lokaliteta u Varaždinu.

U projektu sudjeluje 35 učenika Druge gimnazije Varaždin, ravnateljica škole Zdravka Grđan i profesori povijesti Nikola Slunjski i Marko Rogulja. Od strane „Puma“ u projekt su uključeni Robert Puja (predsjednik Udruge), Igor Tkalec (tajnik Udruge) i Jurica Šare, član Udruge.