OTVORENO PLANINARSKO SKLONIŠTE „DRAGO GRUBAĆ“

  • Published in NOVOSTI

Dana 12. svibnja 2018. godine u organizaciji planinarske udruge Dinaridi, Hrvatske gorske službe spašavanja i Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ na predjelu Ošjak na Dinari upriličeno je svečano otvorenje planinarskog skloništa „Drago Grubać“ koje je dobilo naziv po nažalost prerano preminulom hrvatskom branitelju, pripadniku 141. brigade HV, i strastvenom planinaru.

Planinarsko sklonište izgradila je planinarska udruga Dinaridi, a u organizaciji stvaranja skloništa svoj je doprinos dala i Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Smještaj skloništa je na popularnom planinarsko-edukacijskom putu "Put Oluje“ prilikom kojeg se obilaze mjesta stradanja hrvatskih branitelja te se nalazi u neposrednoj blizini najvišeg vrha Republike Hrvatske - vrh Dinara (Sinjal) na visini od 1831m. Također, sam objekt je ujedno i najviši planinarski objekt u Republici Hrvatskoj koji se nalazi na visini od 1645m, a pod svoje okrilje može primiti 25 planinara.

Sklonište je otvorila Vesna Grubać, supruga pokojnog Drage, a prigodnim riječima dobrodošlice učesnicima, među kojima su bili mnogobrojni članovi Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, izaslanstva Splitsko-dalmatinske županije, gradova i općina, članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i drugi predstavnici udruga hrvatskih branitelja, obratili su se načelnica općine Kijevo Lidija Slavić, poznati hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop.

Kao datum otvorenja skloništa prigodno je izabran 12. svibanj jer je upravo toga dana rođen Drago Grubać. Drago je svojim djelovanjem uvelike doprinio izgradnji skloništa kojih je ukupno 9 na Dinari i markiranju planinarskih staza, te je kontinuirano pomagao u mnogim planinarskim aktivnostima sve do svoje smrti 4. listopada 2016. godine. Stoga je prikladno da se upravo tim činom imenovanja planinarskog skloništa čuva spomen na prerano preminulog hrvatskog branitelja i strastvenog planinara.

 

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 Varaždin

Tel : 042 230 065

Mob : 095 906 4824

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.