PRIOPĆENJE UDRUGE VETERANA 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUMA" O PREDSJEDNIKOVOM NAPUŠTANJU OBLJETNICE OPERACIJE MASLENICA

  • Published in NOVOSTI

Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“ nije iznenađena postupanjem Zorana Milanovića tijekom obilježavanja 28. obljetnice akcije Maslenica. Bilo je očekivati da će Zoran Milanović ispolitizirati jedan takav događaj, kao što je već napravio prošle godine na 25. godišnjici operacije „Bljesak“. Tada je također pobjegao s obilježavanja obljetnice jer mu se nije svidio modni izričaj nekih branitelja koji su na svojim majicama imali oznake ratnih postrojbi HV-, a među njima i oznaku HOS-a. Najviše mu smeta slogan „Za Dom – Spremni“ koji se nalazi na oznaci HOS-a.

Željeli bismo javnost podsjetiti na nekoliko činjenica o Zoranu Milanoviću i njegovom odnosu prema tom sloganu u nedavnoj prošlosti, a posebno u vrijeme dok je bio najmoćnija osoba u državi, tj. predsjednik Vlade. Tada je Zoran Milanović tvrdio, u razgovoru s braniteljima, da slogan „Za Dom -Spremni“ nije bitan i da mu uopće ne smeta. To je pokazivao i sudjelovanjem na obljetnicama na kojima se normalno vijorila zastava HOS-a i na kojima su sudjelovali i pojedinci i grupe koje su na sebi imale oznake HOS-a. Zoranu Milanoviću nije smetalo ni to što je oznaka HOS-a registrirana u mandatu SDP-ove vlade. Tada mu ništa od toga nije smetalo. Kulminacija toga se vidjela i na mimohodu OS RH 2015. godine u Zagrebu kad je zastava HOS-a bila u postroju sa svim ostalim zastavama. Ni Zoranu Milanoviću, kao predsjedniku Vlade RH ni nikome od tadašnjih visokih vladinih dužnosnika to nije smetalo, mada se danas snebivaju i čude toj istoj oznaci i prozivaju je „ustaškim obilježjem“.
Zanimljivo je da je za te dužnosnike i političare ta oznaka postala „ustaška“ onog trena kad su oni sišli s vlasti. I oni i Zoran Milanović znaju  da postoji određeno glasačko tijelo koje će pozdraviti njihovu kritiku branitelja HOS-a i slogana „Za Dom – Spremni“ i na tu kartu igraju računajući da su ljudi ovce. Nije bitna istina o oznaci HOS-a niti je bitna obljetnica akcije Maslenica, bitno je prikupiti glasove i simpatije jednog manjeg dijela glasača. Na to bismo javnost htjeli podsjetiti.

Ono što je nas, kao veterane, ipak  iznenadilo, su izjave nekih lokalnih vladajućih političara i ministara, kao i medija, koji su u javnost prenijeli informaciju da su se na obljetnici pojavili ustaški znakovi. I mediji i političari bi trebali znati da ni oznaka HOS-a, ni ratna zastava HOS-a, nisu „ustaška znakovlja“, već oznake ratnih postrojbi koje su od 1992. godine bile i u sastavu HV-a kao regularne postrojbe. Dapače, IX bojna HOS-a je sudjelovala u akciji Maslenica, konkretno u obrani Škabrnje, što je povijesna činjenica. Ako je oznaka HOS-a ustaška, onda je to i naša oznaka, kao i sve druge oznake postrojbi Hrvatske vojske. Zato bismo željeli preporučiti tim i takvim političarima da si nabave kičmu, usprave se i nek jasno, bez straha, kažu da je ratnoj zastavi HOS-a, kao i oznakama HOS-a mjesto u službenim ceremonijama hrvatske države jer se tu ne radi ni o kakvim „neustavnim“ niti fašističkim oznakama već o oznakama legalnih postrojbi HV-a.

Suludo je pozivati se na nekakve „protokole“ i ignorirati žive sudionike oslobodilačkih operacija Domovinskog obrambenog rata. Takvim činom negiraju se i omalovažavaju i poginuli pripadnici HV-a koji su na svojim odorama, pored oznake HV-a, nosili i oznaku HOS-a. Takvo ignoriranje i omalovažavanje je nedopustivo. Mi kao veterani 7. gardijske brigade „Puma“ nikad nećemo na to pristati. Ne možemo ignorirati našu braću po oružju, HOS-ovce. Nećemo pristati na manipuliranje povijesnim činjenicama niti medijsko manipuliranje informacijama. Mi ne možemo spriječiti da političari manipuliraju narodom, lažu i pretvaraju se da su nešto što nisu, kako bi dobili koji postotak glasova više na nekim izborima. Ali nećemo dopustiti da to rade preko leđa nas branitelja, preko Domovinskog rata i da manipuliraju povijesnim činjenicama.

I zato ćemo mi, veterani 7. gardijske brigade „Puma“,  stajati uz branitelje HOS-a, a protiv raznih mutikaša i zabranitelja koji bi sad, 2021. godine zabranjivali ono što se nisu usudili zabraniti tijekom proteklih 30 godina.

Jer ovdje se radi, osim manipulacija i politizacije, i o gušenju sloboda i uvođenju iracionalnih zabrana.

 

SEMPER PRIMUS

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.