Obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

  • Published in NOVOSTI

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ sudjelovala je dana 20. i 21. rujna 2018. na obilježavanju 27. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije.

U četvrtak, 20. rujna, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na varaždinskom groblju kod Križa hrvatskih branitelja, nakon čega je održana sv. misa u Varaždinskoj katedrali.

U petak, 21. rujna, polaganje vijenaca i paljenje svijeća bilo je kod Križa zahvalnosti kod crkve Sv. Nikole, a svečani program Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije upriličen je na Kapucinskom trgu gdje je bio organiziran Taktičko-tehnički zbor, izložba naoružanja Hrvatske vojske i policije i okupljanje pripadnika Hrvatske vojske i policije. Nakon postrojavanja predstavnika varaždinskih ratnih postrojbi, pripadnika Policijske uprave varaždinske, specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova te 7. gardijske brigade Puma, svečani program započeo je himnom i minutom šutnje. Prigodne govore održali su predsjednik Kriznog štaba Čedomil Cesarec, gradonačelnik grada Varaždina Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čaćić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade saborski zastupnik Anđelko Stričak, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač te u ime branitelja Varaždinske županije brigadni general Željko Dvekar koji se između ostalog u svojem govoru prisjetio ratnih zbivanja u rujnu '91. na varaždinskom području i uloge varaždinskih branitelja u tim, za Hrvatsku sudbonosnim, trenucima.

 

„Jedina snaga koja im se mogla suprotstaviti bili su pripadnici policije i ZNG-a, dragovoljci slabo naoružani i opremljeni, ali ogromnog srca, spremni poginuti kako bi obranili hrvatski narod od srbo-četničke nemani žedne hrvatske krvi. Varaždinski branitelji u tom trenutku izvojevali su povijesnu bitku kojom su borbenu moć hrvatskih snaga deseterostruko povećali. ..... Za mnoge mladiće iz Varaždina i okolnih mjesta i gradova rat nije završio u rujnu '91. kako to neki misle, naprotiv, u to vrijeme nigdje u Hrvatskoj nije bilo bojišnice gdje se nije čula naša draga riječ „kaj“. ..... Varaždin i Varaždinska županija mogu se i moraju ponositi svojim braniteljima i isticati ih kao primjer domoljublja budućim generacijama. ..... Ne smijemo i ne možemo dozvoliti da zbog političkih ili bilo kojih drugih interesa istina o domovinskom ratu bude iskrivljena ili omalovažavana.

Budimo ponosni na Domovinski obrambeni rat i naše branitelje.“ - istaknuo je brigadni general Željko Dvekar. 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 Varaždin

Tel : 042 230 065

Mob : 095 906 4824

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.