OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA PRELETA DANIJELA BOROVIĆA S MIG 21

Dana 4.2.2020. izaslanstvo Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ prisustvovalo je obilježavanju 28. godišnjice preleta Danijela Borovića s Mig 21 na aedromu Željava. Tadašnje ratno zrakoplovstvo 1955. godine formira komisiju i predlaže izradu projektnog programa i projektne dokumentacije za Objekt podzemnog kompleksa na vojnome aedromu Željava kod Bihaća. Objekt je projektiran 1957.
1959. započinju prvi građevinski radovi. Objekti su smješteni u unutrašnjosti planine Plešivice. Objekt je pušten u pogon 1968. godine iako nije bio dovršen u potpunosti. Dimenzije galerija su širine 20 metara i 8 metara visine. 50 metara iznad podzemnog objekta bila je smještena kontrola letenja koja je ugrađena u padinu planine, a koja je bila povezana podzemnim dijelom s liftom i šahtom s podzemnim dijelom. Prostorija za kontrolu letenja bila je zaštičena posebnom čeličnom kupolom za zaštitu od direktnih pogodaka. Tri galerije bile su dužine 400, 500 i 350 metara, a svaka visine 8 metara i širine 20 metara.
Ukupna dužina podzemnih tunela, galerija i pomoćnih prostorija iznosila oko 3.750 metara.
Avioni su se unutar objekta razmještali uz pomoć elektroakumulatorskih tegljača, a izvan objekta do stajanke i natrag traktorskom vučom. Svako mjesto za parkiranje aviona imalo je istakač za punjenje aviona kerozinom. Kerozin se transportnim cjevovodima transportirao iz bihaćkih perifernih naselja Pokoj i Orljani, gdje su čitava brda prepravljena u podzemne rezervare, pogotovo brdo Grabež. Cjevovod je bio dužine 20 kilometara.
Podzemni kompleks je projektiran tako da je mogao izdržati eksploziju nuklearne bombe 20 kT.
Svaka od 4 galerije zatvarala se armirano betonskim vratima. Vrata su težila 100 tona i bila debljine 1 metar, široka 21 metar i visoka 9 metara. Kodni naziv objekta bio je u početku Objekt 505, a kasnije "Klek".

Nakon obilaska aerodroma, u Crkvi Svetog Jurja u Korenici održana je sveta misa za poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje, te je potom uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima ispred Općine Plitvička Jezera.

U sklopu obilježavanja obljetnice preleta, u dvorani Kulturnog informativnog centra u Korenici održana je i promocija knjige "Prelet za Hrvatsku" autora Danijela i Snježane Borović. U knjizi Prelet za Hrvatsku prikazani su vrlo dramatični i uzbudljivi događaji koji su prethodili samom preletu, događaji koji su obilježili njihovu obitelj, a mogli su i vrlo tragično završiti. Sve što se zbivalo s njima u onome tjeskobnom vremenu ostavili su svojim svjedočenjem na stranicama ove knjige.

Ovim putem svima vama toplo preporučamo navedenu knjigu te se zahvaljujemo autorima Danijelu i Snježani Borović na pozivu u Korenicu i na aerodrom Željava, gdje se također vidimo i slijedeće godine.

2020 02 07 Prelet

27a