VIDEO Video spot “Nedam se“ varaždinskih Puma dobio englesku verziju

  • Published in NOVOSTI

Lani predstavljen osebujni video spot Udruge veterana 7. gardijske brigade “Puma”,  za pjesmu “Ne dam se / PTSP”, prije mjesec dana je dobio i svoju englesku verziju “ PTSD I don’t give up“.

Podsjećamo, riječ je o spotu realiziranom u sklopu projekta kojem je cilj  psihosocijalno osnaživanje branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te smanjenja broja samoubojstava branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Kako doznajemo od Roberta Puje, predsjednika UV 7. gardijske brigade “Puma”, spot i pjesma koju interpretira član udruge Dražen Popijač Pupi, je iznimno dobro prihvaćena u braniteljskoj populaciji.

 

–  Sama pjesma je godinama uspješno korištena u grupnim terapijama prim. dr. sc. Ivana Krpana, sada već umirovljenog voditelja odjela za psihijatriju Opće bolnice Varaždin. Stoga očekujemo da će ovako uglazbljena posredovanjem Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva zdravstva, poslužiti liječnicima u terapeutske svrhe kao jedan od pomoćnih „alata“. Glazbu za pjesmu napisao je Nenad Kumrić Charlie koji ju je i aranžirao, a autor i režiser video spota koji sada ima engleske titlove je Ljubomir Kerekeš. Direktor fotografije je Tin Majnarić, a u spotu uz hrvatske branitelje, ulogu ima i Draško Zidar, hrvatski filmski, kazališni, te televizijski glumac. Da su svi oni odradili odličan posao, potvrđuje činjenica da je spot stekao brojne poklonike, dok je pjesma odavno popularna i među američkim ratnim veteranima – naglasio je Puja.

Na njega se nadovezao Dražen Popijač koji ističe da je spot u proteklih godinu dana prikazivan i u sklopu HRT-ovih televizijskih programa, a emitiran je i na CMC-u.

– Pokazalo se da je dr. Ivan Krpan bio u pravu kada je radeći s oboljelima od posttraumatskog stresnog poremećaja zaključio da se pjesma treba koristiti tijekom terapija. Na nama je bilo da snimimo novi spot, koji govori puno o PTSP-u. Naime, samo ljudi koji su prošli ratne strahote,  znaju kakve posljedice ostaju i koliko je pojedincima ponekad teško reintegriranje u civilni život – govori ovaj sudionik Domovinskog rata koji je danas aktivan član udruga koje okupljaju veterane legendarnih „Puma“ i „Tigrova“.

Spotu koji ima jasnu poruku, da je najveća borba i pobjeda – život, snimljen je na DVD-e koje zainteresirani mogu nabaviti kod izdavača, u Udruzi veterana 7. gbr „Puma“, a uskoro će ga distribuirati i pojedine Županije.

– Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć donatora, izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića, saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, HEP-a, HRT-a, Općine Martijanec, Grada Varaždina i Ministarstva hrvatskih branitelja. Ako smo njime spasili makar jedan život, naš cilj je postignut – rekao je Robert Puja.

Iskusan varaždinski psihijatar, dr. Ivan Krpan, koji se s braniteljima bavio 23 godine, smatra da video spot zasigurno ima veliki potencijal u terapijama.

– Treba znati da kada bi ratovi trajali duže od 5 godina, svi bismo „prolupali“. Liječnici su bivšim braniteljima s PTSP-om pokušavali pomoći psihoterapijama i lijekovima. S njima se radilo individualno ili u grupama, što je bilo povoljnije jer ih je radi zajednički proživljenih ratnih trauma bilo lakše povezati. No, grupu nije uvijek lako započeti i ponekad sam ju započinjao pjesmom Dražena Popijača. Naknadne, povratne informacije brojnih članova grupe potvrđivale su korisnost ove skromne inovacije – zaključio je Ivan Krpan.

U nastavku donosimo video spot koji se može pogledati na servisu Youtube:

 

 

Preneseno  7Plus Regionalni tjednik

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.