15. GODINA UDRUGE VETERANA 7. GARDIJSKE BRIGADE „PUMA“

  • Published in NOVOSTI

Na današnji dan osnovana je Udruga veterana 7. gardijska brigada "PUMA".

Povod za to je bio preustroj Hrvatske vojske te u sklopu toga gašenje 7. gardijske brigade „PUMA“ koje se dogodilo 2 godine prije toga, a bilo je nužno očuvati spomen na tu gardijsku brigadu, na sve njene pripadnike, njih 4100 djelatnih pripadnika i 450 mobiliziranih, a među njima posebice na 91 poginulog i jednog nestalog pripadnika. Mada su pripreme i dogovori za osnivanje Udruge trajali mjesecima prije toga, službeni datum osnutka je 27.11.2005. godine, dan kada smo se okupili u hotelu "Turist" i održali osnivačku skupštinu.

Kao Udruga postojimo već 15 godina. Nakon 15 godina postojanja red je da se osvrnemo iza sebe i pogledamo što smo to do sada učinili.

Počeli smo skromno bez ikakvih sredstava, bez financija, bez prostora za rad, ali s puno entuzijazma i volje za rad i učenje. Uz pomoć grada Varaždina pronašle su se prostorije u kojima je sjedište Udruge na adresi: Varaždin, A. Harambašića 34, a u sklopu kojih su službene prostorije Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ koje služe za redovan rad i funkcioniranje Udruge te dnevni boravak koji je ujedno i knjižnica sa oko 350 knjiga različitih tema, od knjiga o Domovinskom ratu do beletristike, a u kojem se mogu  pročitati novine, pogledati televizija, organizirati radionice ili seminari te koristiti čajna kuhinja.

Kako su pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“ bili s teritorija cijele Republike Hrvatske bilo je nužno proširiti područje djelovanja na cijelu Republiku Hrvatsku te se pristupilo osnivanju Klubova tako da danas u sklopu Udruge djeluju Klubovi Udruge veterana 7. gardijska brigada “PUMA“ grada Zagreba, Zagrebačke županije, Bjelovarsko- bilogorske županije, Zadarske županije, Međimurske županije, Koprivničko- križevačke županije, Krapinsko - Zagorske županije i Osječko- baranjske županije.

Udruga trenutno broji 718 članova sa područja cijele Republike Hrvatske. 

Očuvanje spomena na 7. gardijsku brigadu "PUMA" je jedan od razloga osnivanja Udruge. Na tom polju do sada smo napravili nekoliko ključnih i dugoročnih stvari. U samom gradu Varaždinu brigada je dobila park imenovan po njoj i u parku spomenik. Rad na tome je trajao godinama a počeo je idejom da 7. gardijska brigada dobije jednu ulicu u Varaždinu, poput one u Kninu nazvanu po njoj. Na kraju smo dobili Park 7. gardijske brigade Hrvatske vojske "PUMA"  u Aleji kralja Zvonimira u kojem se nalazi spomenik „PUMA“ podignut u čast  7. gardijskoj brigadi „PUMA“ i svim pripadnicima 7. gardijske brigade „PUMA“.

Osim toga, Predsjednik RH je brigadi dodijelio Povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos Domovinskom ratu, zaštiti mira i ustavnog poretka, a Udruga je tom prilikom Predsjedniku Republike Hrvatske darovala Monografiju o brigadi, što je također jedan od projekata u čijoj izradi smo, kao Udruga, sudjelovali zajedno s Glavnim stožerom OS RH. 

Jedan od uspjeha koje bi naveli je i očuvanje spomen kapelice Sv. Juraj u vojarni u Varaždinu.

Tih 10 godina dok je vojarna bila prazna i zapuštena, nije bilo lako očuvati kapelicu od propadanja i krađa. Danas radimo na tome da se u kapelicu postavi 21 spomen ploča za naše poginule i preminule koje još nedostaju u Spomen kapelici. Planirani završetak i postavljanje spomen ploča je travanj 2021. godina.

U planu je i izrada monografije povodom 15 godina rada i djelovanja Udruge, a izdavanje iste očekuje se krajem 2021. godine.

Ove godine, na 28. obljetnicu osnutka 7. gardijske brigade "PUMA" očekuje nas prikazivanje dokumentarnog filma o ratnom putu 7. gardijske brigade „PUMA“. koji je snimljen u suradnji sa filmskom ekipom HRT-a i snimljene su dvije epizode dokumentarnog filma.

Te dvije epizode bit će prikazane na HRT 1 u mjesecu prosincu 2020. godine.

Ove godine održali smo i 15. memorijal 7. gardijske brigade „PUMA“ u orijentacijskom trčanju koji je organiziran u suradnji s OK "Međimurje“, usprkos pandemiji COVID - 19. Na  natjecanju je sudjelovalo oko 200 natjecatelja iz Hrvatske.

U suradnji s OS RH, planinarskim društvom "Dinaridi" te HGSS-om svake godine krajem lipnja odlazimo na Dinaru pokloniti se našim pripadnicima koji su poginuli na Dinari. Na vrhovima Dinare postavili smo spomenik našim poginulima, a planinarska kuća koja je ujedno i planinarsko sklonište na Dinari nosi ime po našoj brigadi. Bez suradnje s našim partnerima bilo bi neizvedivo  podići spomenik i planinarsku kuću, te je i održavati sve ove godine.

U spomen na 7. gardijsku brigadu "Puma", a u suradnji s Hrvatskom poštom, izradili smo prigodnu poštansku marku sa znakom brigade. Poštanska marka je prva takva u nizu koja je posvećena jednoj postrojbi Hrvatske vojske iz Domovinskog rata, na što smo izuzetno ponosni.  Javnosti smo ju predstavili u Hrvatskom Saboru.

Ne zaboravljamo ni mlade generacije. Osim predavanja po školama u kojima sudjeluju naši članovi, provodimo i projekt "Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta". Projekt provodimo u suradnji s 2. gimnazijom Varaždin kao izvan nastavnu aktivnost. Cilj projekta je pružiti dodatna znanja srednjoškolcima o nacionalnoj i lokalnoj povijesti, a jedan dio projekta se odnosi na Domovinski rat i ulogu 7. gardijske brigade „ PUMA“ u doprinosu stvaranja Republike Hrvatske.

Osim ovih projekata koji nekako iskaču i ističu se, ostaju nam i oni koje provodimo redovito svake godine. To su obilježavanja raznih godišnjica: osnivanje 7. gardijske brigade „PUMA“, povratak s terena, Dan Sv. Jurja zaštitnika brigade, proslava VRO "Oluja" i drugo. Provođenjem obljetnica prisjećamo se naših suboraca, prijatelja i događaja koji su obilježili ratni put 7. gardijske brigade "PUMA“.

Uz očuvanje spomena na brigadu i obilježavanja datuma iz Domovinskog rata, Udruga se ovih 15 godina trudila pomagati braniteljima i svojim članovima u rješavanju statusnih i drugih pitanja te pružanjem psihosocijalne podrške. To nam je također stalna zadaća, a upravo na tom tragu, plan nam je od slijedeće godine kroz projekt Nacionalne zaklade zaposliti uz administrativnog tajnika i socijalnog radnika.

Udruga je aktivni  čimbenik razvoja civilnog društva. Sve ove godine nastojali smo pomagati i široj društvenoj zajednici. Za vrijeme poplave u Gunji aktivno smo se uključili u prikupljanje i dostavu humanitarne pomoći te smo također sudjelovali u raščišćavanju objekata na samom terenu.

Nadalje, za vrijeme prvog vala pandemije COVID - 19, naši članovi uključili su se u rad Civilne zaštite, Crvenog Križa i Caritasa.  

Ovim putem pozivamo sve članove da se još aktivnije uključe u rad Udruge kako bi i dalje promicali istinu o Domovinskom ratu i na taj način sačuvali sjećanje na 7. gardijsku brigadu „PUMA“, a posebno na naše poginule i nestalog pripadnika brigade.

Sve aktivnosti koje Udruga provodi ne bi bile izvedive bez podrške članova Udruge, donatora, nesebičnog rada i volontiranja, te u konačnici samim time to su uspjesi i postignuća svih nas.

Zato vam hvala i nadamo se da ćemo u budućnosti nastaviti naš daljnji rad na tome da se 7. gardijska brigada "PUMA" ne zaboravi, a naš doprinos u Domovinskom ratu ne gurne u zaborav.

 

SEMPER PRIMUS

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.