OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA NESTANKA I POGIBIJE PRIPADNIKA „PUMA“ NA CRNIM BUNARIMA NA DINARI

  • Published in NOVOSTI

Na 26. godišnjicu, kao Udruga veterana, planirali smo dvodnevni posjet nekadašnjoj bojišnici na Dinari. 

Nažalost, zbog propisaniih epidemioloških mjera zbog pandemije COVID- 19  bili smo prisiljeni odgoditi ta zbivanja i aktivnosti za slijedeću godinu.

Ipak na današnji dan prisjećamo se naših poginulih suboraca i našeg nestalog hrvatskog branitelja.

Skromnom delegacijom i obilježavanjem prilagođenim sadašnjem trenutku prisjetili smo se naših suboraca na Svetoj misi u Crkvi Dobrog pastira u Varaždinu te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Križa branitelja na Varaždinskom groblju.    

Tog dana 05.05.1995. godine, 7. gardijska brigada „Puma“ vodila je jednu od najtežih bitaka tijekom svog ratnog puta. Na Crnim bunarima na Dinari neprijatelj je izveo jak pješački napad u kojem je ugrozio stabilnost do tada dostignutih crta bojišnice. U roku nekoliko sati snage 7. gardijske brigade učinkovito su odgovorile na napad i ovladale ratnom situacijom, pri čemu su neprijatelju nanešeni značajni gubici. Odbili smo njihov napad koji je mogao ugroziti naše položaje na Dinari, a time možda dovesti u pitanje i naše daljnje vojno djelovanje.

Nažalost, bitka nije prošla bez gubitaka. Izgubili smo petoricu hrabrih bojovnika: Roko Grgić, Antun Čižmek, Marinko Kuljanac i Željko Holi, a tom prilikom Miroslav Harča je nestao.

 

Neka im je vječna slava i hvala!

 

SEMPER PRIMUS

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.