Posjet Vukovaru u sklopu projekta “Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta”

U sklopu projekta "Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta" koji provodimo u suradnji s Drugom gimnazijom Varaždin, dana 14.10.2021. godine posjetili smo Vukovar.

Terensku nastavu započeli smo obilaskom Trpinjske ceste gdje smo zapalili svijeću kod spomenika heroju Domovinskog rata general-bojniku Blagi Zadru.

Nakon Trpinjske ceste obišli smo Vukovarsku bolnicu gdje su učenici upoznati u kakvim su uvjetima liječeni ranjenici i bolesnici tijekom ratnih mjeseci 1991.godine.Ujedno smo kratko posjetili simbol Vukovarskog otpora, Vukovarski vodotoranj.

Na Memorijalnom groblju smo se pomolili i zapalili svijeće te posjetili grobove vukovarskih branitelja. Nakon toga smo nastavili posjetom Spomen domu Ovčara gdje smo naučili o jednom od najvećih ratnih zločina koji su izvršili pripadnici JNA i četničkih postrojbi.

Iscrpno predavanje o obrani Vukovara i prikaz uvjeta koji su tada vladali u samom Vukovaru,  održao je bojnik Marin Ivanković, nekadašnji pripadnik interventnog voda Vojne policije i branitelj sa Sajmišta.

Proveo nas je kroz stalni postav Memorijalnog centra Domovinskog rata. Tijekom predavanja i terenske nastave, osim što je prikazan značaj obrane Vukovara u obrani Hrvatske i žrtva Vukovara,  posebno je istaknuta uloga stanovnika sjeverozapada Hrvatske i branitelja s našeg područja koji su sudjelovali u obrani Vukovara i zauzimanjem vojarni u Varaždinu pridonijeli obrani Hrvatske.

Terensku nastavu smo završili posjetom Vučedolskom muzeju gdje su učenici mogli naučiti o povijesti vukovarskog kraja još iz bakrenog doba.

U ovoj terensko nastavi je sudjelovalo 30 učenika 1.i 2. razreda od kojih većina, zbog koronavirusa i ograničavanja putovanja, nije do sada nikad bila u posjeti Vukovaru.

SEMPER PRIMUS

14a