SAT POVIJESTI U DRUGOJ GIMNAZIJI VARAŽDIN U SKLOPU PROJEKTA „TRAGOVIMA LOKALNOG I NACIONALNOG IDENTITETA“

  • Published in NOVOSTI

Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i Druga gimnazija Varaždin dana 19. travnja 2023. godine u Drugoj gimnaziji Varaždin organizirali su predavanja o Domovinskom ratu koje su održali prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno - dokumentacijskog centra Domovinskog rata i pukovnik Danijel Borović, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Predavanja su dio aktivnosti koje provodimo u sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ u partnerstvu s Drugom gimnazijom Varaždin. Teme predavanja bile su Domovinski rat i Junaci Domovinskog rata.

Jedan od ciljeva sata povijesti je sačuvati povijesnu istinu od zaborava i prenijeti je novim generacijama. To podrazumijeva prije svega prikupljanje povijesne građe, dokumenata i drugih izvora i njihovu objektivnu i stručnu interpretaciju.

U uvodnom djelu predavanja, učenicima su se obratili ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan  i voditelj projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ Jurica Šare.

Prvi predavač bio je prof. dr. sc. Ante Nazor koji je jedan od najvećih poznavatelja suvremene hrvatske povijesti te je učenike upoznao sa znanstvenim spoznajama oko uzroka i tijeka Domovinskog rata.

Nakon njega svoja svjedočanstva je iznio pukovnik Danijel Borović, koji je 1992. godine iz zrakoplovne baza JNA “Željava” u Bihaću preletio u 92. zrakoplovnu bazu “Pula” te tako Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MiG-21bis. O tome je zajedno sa suprugom Snježanom napisao i knjigu „Prelet za Hrvatsku“. Time je pilot Borović praktički udario temelj Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Na satu povijesti nazočili su 52 učenika koji su na taj način upoznati s razdobljem rane hrvatske povijesti, stvaranjem samostalne i neovisne Hrvatske te tekovinama Domovinskog rata od ljudi koji su tu povijest stvarali.

 

SEMPER PRIMUS

  • A

    A

  • B

    B

  • C

    C

  • C1

    C1

  • C2

    C2

  • D

    D

  • D1

    D1

  • D2

    D2

  • E

    E

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.