Završen projekt „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“

  • Published in NOVOSTI

U povodu Dana Europe, dana 09.05.2023. godine u Drugoj gimnaziji Varaždin održane su završne aktivnosti u sklopu projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“.  Učenici su prezentirali svoje istraživačke radove o temama „Revolucija 1848. u Varaždinu – ban Jelačić“, „Stjepan Glavač i Ivan Belostenec“, „Krvavi Uskrs“, „Pravednici među narodima u Varaždinskoj županiji“  te „Rujanski dani rata u Varaždinu“.

Za sudjelovanje u projektu „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“, učenicima su dodijeljene diplome, majice sa znakom projekta, metalne personalizirane šalice s grbom 7. gardijske brigade „Puma“ te potpisana knjiga pukovnika Danijela Borovića 'Prelet za Hrvatsku' s posvetom.

Ovom prigodom, učenicima se obratio i županijski pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek pohvalivši ih za sudjelovanje i aktivnosti u projektu te im zaželjevši uspjeh u daljnjem školovanju.

Sa učeničkim prezentacijama došli smo do kraja ovogodišnjeg proketa „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ u kojem je sudjelovalo 52 učenika od drugog do četvrtog razreda Druge gimnazije Varaždin. U projektu smo, osim istraživanja, obavili i predavanja na temu Domovinskog rata kroz module 'Stvaranje neovisne Hrvatske' i 'Junaci Domovinskog rata' koje su održali ravnatelj Hrvatskog memorijalno – dokmentacijskog centra Domovinskog rata, dr Ante Nazor i umirovljeni pukovnik Danijel Borović, pilot HRZ-a.

Jedna od vrijednosti projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ su terenske nastave, koje smo ove godine odradili četiri. Prva terenska nastava provedena je u sklopu obilježavanja 30. obljetnice VRO „Maslenica“ i akcije „Drače“. Učenici su čuli iskustva pripadnika 7. gardijske brigade 'Puma' o događajima koji su se odvijali tijekom akcije „Drače“ i to na autentičnim lokacijama. Druga terenska nastava bila je obilježavanje 32. obljetnice akcije na Plitvicama, u hrvatskoj povijesti poznatije kao 'Krvavi Uskrs'.  U sklopu druge terenske nastave, umirovljeni general Josip Lucić, tada zapovjednik specijalne jedinice policije „Rakitje“ učenike je upoznao s detaljima i tijekom akcije „Krvavi Uskrs“, a nakon predavanja sudjelovali smo na službenoj komemoraciji prvom poginulom branitelju u Domovinskom ratu, Josipu Joviću. Treća terenska nastavu provedena je u suradnji s projektnim partnerom Udrugom specijalne jedinice policijske uprave Varaždinske „Roda“ na području Papuka, gdje je Specijalna jedinica policije PU Varaždinske „Roda“ tijekom Domovinskog rata 1992. godine provodila akcije čišćenja „Trokut“.

Na svakoj od tih terenskih nastava posjetili smo i povijesna mjesta u blizini, nacionalni park te parkove prirode. Na taj način učenici su mogli shvatiti za što su se njihovi rođaci, susjedi, hrvatski branitelji, borili u Domovinskom ratu.

Zadnjom terenskom nastavom zakoračili smo malo dublje u povijest, onu antičku i srednjovjekovnu. Posjetili smo uskočku tvrđavu Klis, antičku Salonu, rimski Split i hrvatski Knin. Odali smo počast poginulim pripadnicima 4. gardijske brigade 'Pauci' zapalivši svijeće u kapelici kod Vojarne 4. gardijske brigade „Pauci“ te svim poginulim braniteljima na spomeniku „Oluja 95“ u Kninu, a ujedno smo i učenike upoznali sa VRO „Oluja“ te ulogom i doprinosom 7. gardijske brigade „Puma“ u istoj.

Iako još nismo do kraja završili ovogodišnji projekt, već se pripremamo za iduću godinu i novi ciklus našeg projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“.

Zahvaljujemo se ravnateljici Druge gimnazije Varaždin Zdravki Grđan te profesorima Nikoli Slunjskom i Marku Rogulji na dosadašnjoj suradnji. Naravno, zahvaljujemo se i Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje financijski podupire naš projekt te svima koji su na bilo koji način pridonijeli uspješnoj provedbi projekta.

SEMPER PRIMUS

  • A

    A

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • C

    C

  • C1

    C1

  • C2

    C2

  • C3

    C3

  • D

    D

  • D1

    D1

  • E2

    E2

  • E3

    E3

  • E4

    E4

  • E5

    E5

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.