OTVOREN MEMORIJALNI CENTAR DOMOVINSKOG RATA IVANEC

 • Published in NOVOSTI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 14. studenog 2023. godine nazočili su svečanosti otvorenja Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec i novouređenog skladišnog prostora Gradskog društva Crvenog Križa Ivanec.

Radovi na uređenju Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec trajali su 9 mjeseci, a provodili su ih članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec te članovi Gradskog društva Crvenog križa Ivanec uz potporu sponzora, donatora i Varaždinske županije.

Svečanost je započela prikazivanjem filma o 25 godina djelovanja Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije Ogranak Ivanec u Kinu Ivanec. Nakon prigodnih govora, dodjela Zahvalnica pojedincima, ustanovama, poduzećima i udrugama koji su pomagali prilikom uređenja Centra, uslijedio je odlazak do Memorijalnog centra Domovinskog rata Ivanec gdje je Ivanečki župnik, vlč. Tihomir Kosec predvodio prigodnu molitvu i blagoslov. Potom je, presijecanjem vrpce vanjskog ulaza od strane dožupanice Varaždinske županije Silvije Zagorac i izaslanika potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darka Nekića te spuštanjem platna majke poginulog hrvatskog branitelja Nine Severa, Ružice i unuke poginulog hrvatskog branitelja  Stjepana Vusića, Lane, Memorijalni centar Domovinskog rata Ivanec službeno otvoren.

Uz brojne fotografije branitelja Ivanca i cijeloga ivanečkoga kraja snimljene na bojišnicama širom Hrvatske, a koje svjedoče o velikom doprinosu branitelja našega područja u stvaranju slobodne i samostalne hrvatske države, u centru su izložene i fotografije poginulih branitelja ivanečkoga kraja, odore, dijelovi vojne opreme i naoružanja te razne ratne memorabilije.

U 100-tinjak kvadratnih metara u 3 prostora izloženo je oko 120 memorabilija iz Domovinskog rata, a u dvije prostorije su i TV prijemnici, na kojim će se prikazivati dokumentarni filmovi „Zaboravljena mladost“ i „Svjedoci vremena – Oslobađanje Ivanščice 1991.“, kao i stručni dokumentarci i igrani filmovi s tematikom Domovinskog rata, ali i cjelovite hrvatske povijesti.

U priručnoj knjižnici, koja će se s vremenom nadopunjavati, dostupno je i 60-ak knjiga, također s hrvatskom domoljubnom tematikom.

Centar će biti otvoren svake srijede od 9 do 12 sati, a za nekoliko dana bit će objavljeni i ostali termini te dostupnost njegovog razgleda.

U Memorijalnom centru Domovinskog rata čuvat će se uspomene na poginule hrvatske branitelje s područja bivše općine Ivanec i njihov doprinos u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske. Centar će osim memorijalnog, biti i edukativnog karaktera te će se tako učenicima, studentima, ali i odraslima omogućiti stjecanje znanja o povijesti bivše općine Ivanec.

Ovim putem, čestitamo Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Varaždinske županije Ogranak Ivanec na uspješnih 25 godina djelovanja i na uspješno provedenom projektu u suradnji sa HVIDR-a Ivanec koji će zasigurno ostvariti veliki značaj za buduće generacije te sačuvati sjećanje na Domovinski rat, kao i sjećanje na poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje.

 • A

  A

 • B

  B

 • B1

  B1

 • B2

  B2

 • B3

  B3

 • C

  C

 • C1

  C1

 • C2

  C2

 • C3

  C3

 • C4

  C4

 • C5

  C5

 • C6

  C6

 • C7

  C7

 • C8

  C8

  PODACI O UDRUZI

  Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

  Harambašićeva 34 42000 Varaždin

  Predsjednik : 095 906 4824

  Tajnik: 095 230 0652

  administrativni tajnik 095 230 0650

  e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

   

  UVJETI KORIŠTENJA

  Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.