Obilježena 32. obljetnica operacije „Lipanjske zore“

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ sudjelovali su dana 11. lipnja 2024. godine na obilježavanju 32. obljetnice operacije „Lipanjske zore“, prve velike pobjede i oslobađanja dijela Hercegovine u Mostaru.

Središnja svečanost održana je u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, a započela je otkrivanjem i blagoslovom spomenika „Zora slobode“ koju je izradio hrvatski akademski kipar Kuzma Kovačić, kao simbol hrabrosti, odvažnosti i žrtve hrvatskih vojnika koji su se borili za slobodu.

Moramo naglasiti da se na spomeniku „Zora Slobode“ nalazi i ime našeg nestalog pripadnika 7. gardijske brigade MIROSLAVA HARČE koji je nestao dana 05.05.1995.godine tijekom neprijateljskog napada na Crne Bunare, Dinara.

Tim povodom zapaljena je i zavjetna svijeća na novootkrivenom spomeniku “Zore slobode” koju su nosili i zapalili ratni zapovjednici Zlatan Tomas, Marko Stojačić, Predrag Mandić Lija, Mile Pušić, Ilija Nakić i Ivo Filipović.

Obilježavanje 32. obljetnice operacije „Lipanjske zore„ i svečanost otkrivanja spomenika „Zora slobode“ okupila je brojne uzvanike.

Uz okupljene članove obitelji stradalih u operaciji “Lipanjske zore” kao i njezine sudionike, svečanosti u Mostaru nazočili su i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić, veleposlanik RH u BiH Ivan Sabolić, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnik Tomo Kolenda, umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja, nadbiskup Vrh-Bosanski msgr. Tomo Vukšić, gradonačelnici Mostara, Širokog Brijega, Ljubuškog, Čapljine, Čitluka, Stoca, Gruda, Rame, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kupresa, Ravnog predstavnici mnogobrojnih udruga Domovinskog rata, predstavnici vjerskog i društvenog života, kao i brojni drugi gosti.

U svom obraćanju umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta Baja istaknuo je:

„ Imena poginulih branitelja u zapisu su ovog spomena, sve su ih krasile vrline koje rijetki imaju. Njihove su pogibije, hrabrost i junaštvo toliko puta prepričane, toliko puta su nas ostavile bez daha i zamišljene, ali s velikom zahvalom. Od Vukovara preko Kupresa, Livna, Stoca, Čapljine, Mostara, Jablanice, Rame, Konjica, Jajca pa sve do Posavine, svugdje se boj bio, viteštvom narod branio, krv se za slobodu prolijevala. Danas to, kao i svaka prošlost, zvuči arhaično, rekli bi neprimjereno, no zapitajmo se je li bol očeva i majki, tuga supruga i plač djece neprimjeren ili je stvarna i u svakoj misli na ta vremena ponovno probuđena u svojoj punini koja traje. Mi znamo kakva je to tuga, ali znamo i da je to ponos.“

Nadalje, potpredsjednik Vlade ministar obrane Republike Hrvatske Ivan Anušić je izjavio je:

“Nikada ne smijemo zaboraviti sva ova imena uklesana u spomenik, kako ovdje u Mostaru, tako i diljem cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Hrvati na području Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, neodvojivi su, nedjeljivi su – nikada ih nitko neće moći podijeliti. Mi smo jedan narod, narod koji se mora podržavati i moramo biti jedni uz druge kao i u vremenima ratnih devedesetih kada smo svi pomagali jedni drugima, ostavljali živote za našu slobodu”.

Svečanost obilježavanja završila je služenjem svete mise u kapelici sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić.

Ovim putem zahvaljujemo domaćinima na pozivu i srdačnom gostoprimstvima te im čestitamo njihovu obljetnicu!

• B

B