Obilježena 26. obljetnica osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“, 11. godišnjica 2. MB „PUME“ te povratak PUMA u Varaždin

  • Published in NOVOSTI

Svečano obilježavanje započelo je 19. prosinca svetom misom u Varaždinskoj katedrali za sve poginule i nestalog pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“ i za sve žrtve srbo četničke agresije na Hrvatsku. Svetu misu predvodio je vojni biskup mnsr Jure Bogdan.

Nakon služenja svete mise u Areni Varaždin održan je Božićni koncert Simfonijskog Puhačkog orkestra Hrvatske vojske i gostiju te je po završetku koncerta upriličeno prigodno druženje.

Slijedećeg dana, 20. prosinca svečano je otvorena obnovljena vojarna koja sada nosi ime „Vojarna 7. gardijske brigade PUMA“

Nakon čitanja povjesnice i obraćanja jednog od zapovjednika 7. gardijske brigade Puma brigadnog generala Željka Dvekara, general Dvekar i državni tajnik u ministarstvu obrane RH Zdravko Jakop su, kao ratni pripadnici Puma, imali čast otkriti amblem s imenom vojarne „7. GARDIJSKE BRIGADE PUMA“. Poslije blagoslova vojarne, u kapelici Sv. Juraja su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće za poginule, nestalog i umrle pripadnike Puma.

Nakon toga, svečanost se seli na novo izgrađenu pistu gdje su djeca poginulih pripadnika 7. gardijske brigade „PUMA“, Kristina Kahriman,  kćerka poginulog Samira Kahrimana, Denis Franković, sin poginulog Radovana Frankovića, Marin Holi, sin poginulog Željka Holija i Marina Vađunec, kćerka poginulog Ivana Vađunca, podigla zastavu Republike Hrvatske.

Nakon podizanja zastave, uslijedili su govori visokih uzvanika, a u prigodnom obraćanju  predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je kako je ispunjena ponosom jer se obilježava doista važan dan. “Od prvog dana Pume su neraskidivo vezane uz ovaj prelijepi hrvatski barokni grad. Iz Varaždina Pume su krenule u sve pobjede Domovinskog rata i u završne bitke olujne hrvatske slobode“, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

„Još jednom želim zahvaliti i čestitati Oružanim snagama RH, potpredsjedniku Vlade i ministru obrane na odluci o povratku Hrvatske vojske u Varaždin i druge hrvatske gradove. Time ste, uz ostalo, iskazali dužnu počast povijesnoj ulozi Puma te stvorili uvjete da i u budućnosti budu u službi sigurnosti i blagostanja hrvatskog naroda“ – naglasila je predsjednica.

Osim predsjednice Republike Hrvatske, nazočnima su se obratili i Ivan Čehok, gradonačelnik Grada Varaždina, Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, general Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, Anđelko Stričak, saborski zastupnik te Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH.

U tijeku same svečanosti dodijeljene su i beretke novim pripadnicima PUMA, njih 28-ero, uz čitanje kodeksa PUME.

Podsjetimo, 23.12.1992. u vojarni 'Ivan V. Draškovič' u Varaždinu ustrojena je 7. gardijska brigada 'Puma'. Osnovni dio te nove gardijske brigade činili su dotadašnji pripadnici 5. bojne 1. 'A' brigade ZNG-a. Prvi zapovjednik bio je Ivan Korade, koji je ostao na dužnosti sve do 11. ožujka 1996., kada ga je zamjenio Željko Dvekar.

Za 'Oluje', 5. kolovoza 1995. Pume  su  oko 10 sati oslobodile do tada okupirani Knin te su se pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“ popeli na tvrđavu i nakon skidanja neprijateljske zastave s oštećenog jarbola, izvjesili su dvadesetmetarsku hrvatsku zastavu preko zidina kninske tvrđave.

Tijekom Domovinskog rata 1 pripadnik 7. gardijske brigade „PUMA“ je nestao i 91 pripadnik je poginuo, dok je oko pet stotina ranjeno. Osim oslobađanja Knina i sudjelovanja u VRO Oluja, brigada je sudjelovala i u VRO Maestral i VRO Južni potez u kojima su oslobođeni Bosansko Grahovo, Drvar, Jajce i Mrkonjić Grad te su pripadnici 7. gardijske brigade „PUMA“ došli nadomak Banja Luke, što je rezultiralo potpisivanjem Daytonskog sporazuma i početkom mira. Brigada je još sudjelovala i u operacijama  'Zima 94', 'Skok 1', 'Ljeto 95' te je tijekom Domovinskog rata oslobođeno 748 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija. Brigada se formalno gasi 7. srpnja 2003.

Obilježavanje se nastavilo 21. prosinca na Vinici gdje je upriličeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-ploče 5. bojne 1.A brigade ZNG.

Kasnije, u parku 7. gardijske brigade „PUMA“ u Varaždinu održan je petu godinu zaredom sat povijesti za učenike osnovnih škola grada Varaždina gdje su uz tople napitke, klipiće i slatkiše mogli čut sve o 7. gardijskoj brigadi od bivših pripadnika.

Zadnji dan proslave bio je 22. prosinac kada je održan koncert „Varaždinske rock snage za „PUME“ u Podrumskoj sceni „Zvonimir Rogoz“ u HNK Varaždin gdje su nastupili bandovi Rikverc Band, Aritmia i Peti element koji su bili zaslužni za odličnu atmosferu. Istoga dana bila je predviđena i podjela prženih ribica, ali kako zbog tehničkih razloga ista nije održana, Udruga veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ donirala je 200 kg ribica Caritasu Varaždinske biskupije.

Ovim putem zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli u pripremi i provedbi obilježavanja 26. obljetnice osnivanja 7. gardijske brigade „PUMA“, 11. godišnjice 2. MB „PUME“ te povratka PUMA u Varaždin.

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 Varaždin

Tel : 042 230 065

Mob : 095 906 4824

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.