Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“

  • Published in NOVOSTI

Udruga veterana 7. gardijska brigada „Puma“ i ove je godine diljem Republike Hrvatske dostojanstveno obilježila Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

 Članovi Udruge i bivši pripadnici brigade prisustvovali su proslavama u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama i šire.

 Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO „Oluja“ dana 04. kolovoza 2023. godine upriličeno je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na centralnim grobljima diljem Lijepe naše, pa tako i u Varaždinu na Varaždinskom groblju kod Križa branitelja. Nakon toga župan Varaždinske županije Anđelko Stričak priredio je prijem u atriju županijske palače za bivše pripadnike postrojbi koje su imale sjedište u Varaždinu.

 U sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO „Oluja“, dana 04. kolovoza 2023. godine u Kninu organiziran je doček Ivice Nerera, bivšeg pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“, člana Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ i još uvijek djelatne vojne osobe, pripadnika GOMBR-e, 2. oklopno mehanizirane bojne „PUME“  koji je prevalio put od 390 kilometara biciklom iz Varaždina u Knin u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO „Oluja“.

 Nakon prigodnog dočeka Ivice Nerera, predstavljen je mural oslikan u središtu Knina, na zgradi u sklopu koje se nalazi i trgovina Konzum na lokaciji: Trg Ante Starčevića. Mural je posvećen 4. gardijskoj brigadi „Pauci“, 7. gardijskog brigadi „Puma“ i  28. obljetnici VRO „Oluja“. Mural se sastoji od zajedničkih motiva i obilježja 4. gardijske brigade „Pauci“ i 7. gardijske brigade „Puma“, a dimenzije murala su 7,5 x 3,5 metara. Autor murala je zagrebački umjetnik Kruno Tuđen - Thorn. Predstavljanju murala nazočili su izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda Dinko Tandara, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Maria Banožića državni tajnik Zdravko Jakop, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Siniša Jurković te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata i građani grada Knina.

 Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 28. obljetnice VRO „Oluja“ prigodno se održala u gradu Kninu u koji je 05. kolovoza 1995. godine 7. gardijska brigada „Puma“ prva ušla kao oslobodilačka postrojba. Bivši pripadnici 7. gardijske brigade „Puma“ i članovi Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ prisustvovali su svečanosti u Kninu.

 Zajednički vijenac položili su predstavnici obitelji poginulih, nestalih i preminulih branitelja u VRO „Oluja“, HRVI, ratni zapovjednici i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Nakon njih, vijence su položili predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom te predstavnici županija i gradova.

 Nakon polaganja vijenaca vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, predvodio je molitvu za sve poginule branitelje i njihove obitelji.

 Nakon završetka središnje svečanosti, održana je Sveta misa u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskog Krsnog Zavjeta u koncelebraciji umirovljenog šibenskog biskupa Ante Ivasa, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marka Mrše, svećenika Vojnog ordinarijata i drugih svećenika.

 Ovim putem Udruga se zahvaljuje gradu Kninu, Varaždinskoj županiji, Ministarstvu hrvatskih branitelja, Ministarstvu obrane Republike Hrvatske i svima koji se s dostojanstvom i ponosom sjećaju naših prijatelja suboraca, koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske te obilježavaju važne trenutke iz novije hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

 

SEMPER PRIMUS

  • A

    A

  • A1

    A1

  • B

    B

  • B1

    B1

  • C

    C

  • D

    D

  • D1

    D1

  • E

    E

  • E1

    E1

  • E2

    E2

  • E3

    E3

  • E4

    E4

  • E5

    E5

  • E6

    E6

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.