OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA VARAŽDINA I DAN BRANITELJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 22. rujna 2023. godine sudjelovali su na obilježavanju 32. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije  u suradnji s Koordinacijom braniteljskim udruga.

Varaždinski dani rata trajali su od 15. do 22. rujna 1991. godine i bili su ključna točka ratnih zbivanja te su kao takvi donijeli značajnu prevagu po hrvatsku stranu.

Obilježavanje 32. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije započelo je održavanjem Svete mise za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a nastavljeno je polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom te prigodnim govorima kod Križa zahvalnosti u Varaždinu. Molitvu za sve poginule, preminule i nestale hrvatske branitelje predvodio je velečasni Stjepan Najman, župnik župe Sv. Nikola iz Varaždina.

Obilježavanju su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj sa suradnicima, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, državni tajnik Ministarstva obrane Republike Hrvatske brigadni general Zdravko Jakop, izaslanik ministra obrane Republike Hrvatske Maria Banožića voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Varaždin Tihomir Marčec,  mnogi načelnici i gradonačelnici te građani.

U ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata svim nazočnima obratio se Nenad Šantek, dozapovjednik Posebne jedinice policije PU Varaždin.

„Hrvatska je napadnuta od strane srpskih agresora i Jugoslavenske narodne armije, s ciljem da se uništi i pokori. Hrvatski narod nije to mogao dopustiti. Nemjerljivom hrabrošću hrvatskih branitelja, zajedništvom, ljubavlju prema domovini obranjena je i stvorena Republika Hrvatska. Imali smo ogromne žrtve – poginule, nestale, ranjene, uništene gradove, trećina Hrvatska je bila okupirana. Prije 32 godine oslobođen je grad Varaždin, zahvaljujući tadašnjim hrabrim pripadnicima policije i dragovoljcima iz naše županije. Tom  su prilikom zarobljene velike količine vojnog naoružanja i vojne opreme čime je znatno ojačana obrambena moć Hrvatske vojske i policije. Danas se prisjećamo tih slavnih trenutaka hrvatske povijesti.“ – rekao je Nenad Šantek.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj istaknuo je kako u Varaždinu, gradu osam stoljetne povijesti, među najvažnijim datumima koji nas podsjećaju na sjajnu prošlost, jedno od najistaknutijih mjesta ima 22. rujan 1991. godine.

„Danas nas taj dan podsjeća na snagu zajedništva i solidarnosti, a prisjećajući se hrabrosti i odanosti naših sugrađana vojnika i svih onih koji su doprinijeli da Varaždin bude slobodan i neovisan, motivira nas da gradimo bolju budućnost, unatoč svim izazovima koji su pred nama.“ - rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak naznačio je kako imamo puno razloga za biti ponosni na sve naše  branitelje.

- Ono što je '95. godine predstavljala vojno-redarstvena operacija Oluja, to je '91. predstavljala obrana i oslobađanje grada Varaždina. Akcijom Oluja oslobodili smo najveći dio okupiranog hrvatskog područja i poslali jasnu, snažnu poruku da je hrvatska vojska i policija spremna osloboditi svaki pedalj naše domovine. Međutim, '91. se trebalo najprije naoružati i obraniti, a to se dogodilo upravo ovdje u Varaždinu - poručio je Stričak.

Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara naglasio je kako smo mi imali volju i želju osloboditi našu Hrvatsku i jednom postati zemlja, onakva kakvu danas imamo, zemlja koja je neovisna. To je svima nama na ponos.

Obilježavanje 32. obljetnice oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije nastavljeno je prigodnim druženjem uzvanika i gostiju u Atriju Županijske palače u Varaždinu.

SEMPER PRIMUS

• A1