OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA KUPRESA

  • Published in NOVOSTI

U organizaciji Općine Kupres, udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te općine i Udruge specijalne policije iz Domovinskoga rata HR HB, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS), na Kupresu je u srijedu, 3.11.2021. godine, obilježena 27. godišnjica  oslobođenja Kupresa, na kojoj su sudjelovali i predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“.

Obljetnica je započela svetom misom zadušnicom za poginule hrvatske branitelje u crkvi Svete obitelji u Kupresu  koju je predvidio župnik don Tomislav Mlakić uz koncelebraciju svećenika, nakon čega je na kupreškim ulicama upriličen svečani mimohod branitelja koji je predvodio orkestar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ispred spomen-obilježja hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu vijence su položili i zapalili svijeće brojna izaslanstva, udruge proistekle iz Domovinskog rata, hrvatske političke stranke te predstavnici općinske i županijske vlasti i gradova prijatelja Kupresa.

Inače, prva združena akcija Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine, operacija Cincar završena je 3. studenog 1994. godine. Operacija je počela 1. studenog, a ime je dobila po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njezinom istoimenom vrhu.

Operacijom je oslobođen veći dio Kupreške visoravni zajedno s Kupresom. Ukupno je oslobođeno područje površine oko 600 četvornih kilometara, a vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar te je otvorena prometnica Bugojno-Livno.

Operacija Cincar ujedno je bila uvod u hrvatske oslobodilačke operacije koje su uslijedile: Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95. i Oluja.

Ovim putem zahvaljujemo se organizatorima na pozivu i srdačnom gostoprimstvu.

 

 

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.