PREDSTAVLJANJE MURALA U GRADU LEPOGLAVI

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”, dana 15. prosinca 2022. godine na svečanosti otvaranja murala u Gradu Lepoglavi predstavljen je mural dimenzija 6x4 metra, oslikan na zidu Doma kulture u Lepoglavi u suradnji sa Gradom Lepoglava i Udrugom veterana 7. gardijska brigada „PUMA“. Autor murala je akademski slikar, Kruno Tuđen.

U nastavku svečanosti okupljeni su se podsjetili osnivanja i ratnog puta 7. gardijske brigade. O tome je govorio tajnik Udruge veterana 7. gardijske brigade Jurica Šare koji je istaknuo da sve što nam se dobro danas događa, od dobrih rezultata na svjetskom nogometnom prvenstvu do ulaska u šengen i eurozonu, a i prije toga i ulazak u Europsku uniju i NATO, ne bi bilo moguće bez svega onog što su, zajedno s ostalim braniteljima, od 1992. godine činili pripadnici PUMA.

Gradonačelnik Marijan Škvarić, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, uz zahvalu PUMA-ma na pokazanoj hrabrosti i podnijetoj žrtvi, istaknuo je da se ne smije dozvoliti da branitelji padnu u zaborav. Tome će doprinijeti i ovaj mural. Svatko tko će prolaziti pored njega sjetit će se onih koji su bili spremni žrtvovati se za Hrvatsku, znat će da je u gradu koji cijeni i ne zaboravlja hrvatske branitelje.

Ispred Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, zadovoljstvo što je Lepoglava dobila ovaj mural, izrazio je predsjednik UBHL, Tomo Jakop istaknuvši da je na ovaj način odana počast postrojbi čiji su pripadnici bila i dvojica od 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave.

Nadalje, skupu se obratio i državni tajnik Ministarstva Obrane, general Zdravko Jakop rekavši da moramo učiti iz povijesti i ne zaboraviti da smo onda kada je bilo najteže bili spremni dati najviše. Za domovinu, djecu i budućnost bili smo spremni dati svoje živote.

Na svečanosti predstavljanja murala uručene su i zahvalnice Grada Lepoglave ratnim pripadnicima 7. gardijske brigade koji su i danas aktivni pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske. Primili su ih Krunoslav Vuglač, Miljenko Hojsak, Stjepan Rajić, Dalibor Škvarić, Mario Cerovčec, Mario Tvarog i Boris Husnjak. Ovom je prigodom Josipu Fištreku, koji je svoj ratni put započeo u 7. gardijskoj brigadi, dodijeljena zahvalnica koju mu je povodom prestanka djelatne vojne službe u OSRH i odlaska u mirovinu, a za časnu i uzornu službu i osobni doprinos u stvaranju i razvoju OSRH, dodijelio načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj. Također, gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić povodom obilježavanja 30. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade „PUMA“ uručio je zahvalnicu Udruzi veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ koju je u ime udruge primio Robert Puja.

Obilježavanje je nastavljeno otvorenjem izložbe "1992 – 2022 PUMA" u organizaciji udruge P.A.S klub Lepoglava, u čijim je prostorijama izložba otvorena te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u „Parku 12 branitelja“.

Zahvaljujemo Gradu Lepoglavi te gradonačelniku Marijanu Škvariću na iznimnoj suradnji i pomoći u radu udruge, kao i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata Varaždinske županije na sudjelovanju na svečanosti predstavljanja murala.

SEMPER PRIMUS

• A1