ODRŽANA KONFERENCIJA O PROJEKTU „TRAGOVIMA LOKALNOG I NACIONALNOG IDENTITETA“

  • Published in NOVOSTI

Dana 13. svibnja 2024 .godine u Županijskoj palači u Varaždinu održana je konferencija za novinare u povodu peto godišnjeg završetka ciklusa projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ koje provode Udruge veterana 7. gardijska brigada „Puma“ i Druga gimnazija Varaždin.

Projekt su predstavili Jurica Šare iz Udruge „PUMA“, Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin, Antonija Hajec, učenica trećeg razreda, dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Predstavljanju su nazočili i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Višnja Horvat i Robert Puja, predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada "PUMA".

Ovaj projekt je jedini te vrste u Republici Hrvatskoj koji jedna udruga provodi sa nekom od obrazovnih institucija, a samim time je i najdugovječniji projekt koji se provodi u Drugoj gimnaziji Varaždin.

S tim projektom započeli smo prije sedam godina, ali spletom okolnosti, a ponajviše zbog pandemije covid-19 uspjeli smo završiti 5. školskih ciklusa.

U projektu je dosad sudjelovalo oko 150 učenika koji su sudjelovali u raznim aktivnostima: izradi istraživačkih radova, predavanjima, okruglim stolovima te terenskim nastavama.

Posebnu vrijednost našem projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja o kojima se uči. Dosad smo na tim terenskim nastavama prošli već gotovo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika, od Prevlake do Dunava. Učenici su imali prilike upoznati našu prekrasnu domovinu, njezine prirodne ljepote kao i kulturnu baštinu.

Mogli su učiti o našoj bogatoj povijesti i uvidjeti da naša domovina nije nastala slučajno, nego je nastala žrtvama naših mnogobrojnih branitelja koji su žrtvovali svoje živote i svoje zdravlje da bismo danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Zbog njih, ali i zbog nas samih dužni smo tu istinu prenositi našim mlađim generacijama.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Varaždinske županije i Jadranskog naftovoda.

Domovinski rat nije dovoljno opisan u školama, pa smo ovim projektom nastojali pojačati tematiku Domovinskog rata kako bi učenici dobili više znanja o samome Domovinskom ratu i svemu onome što mu je prethodilo. Stoga su članovi naše udruge koji su prošli ratišta učenicima iz svog vlastitog iskustva pričali o Domovinskom ratu što je njima bilo vrlo zanimljivo i poučno - rekao je Šare dodavši kako su učenici mogli spoznati da se povijest nije događala tamo negdje daleko i da je nisu stvarali tamo neki nepoznati ljudi već su je stvarali naši sugrađani.

Nikola Slunjski, profesor povijesti na Drugoj gimnaziji Varaždin je istaknuo kako je riječ o projektu gdje učenici kroz čitav niz aktivnosti produbljuju svoja znanja o nacionalnoj povijesti, kulturi i sportu te tako izgrađuju svijest o svojem lokalnom i nacionalnom identitetu.

U projektu učenici imaju različite aktivnosti. Podijeljeni su u grupe gdje svaka mora istražiti neki važan događaj ili osobu iz lokalne povijesti i spoznati kako su ti događaji ili pojedinci utjecali na našu zajedničku nacionalnu prošlost. Time učenici postaju mali istraživači koji iščitavaju brojne izvore iz kojih prikupljaju informacije i stvaraju zaključke. Osim toga organiziraju se različita predavanja i okrugli stolovi gdje učimo o suvremenoj hrvatskoj povijesti od znanstvenika, stručnjaka ili od neposrednih sudionika povijesnih zbivanja. Posebnu vrijednost našem projektu daju terenske nastave kroz koje učenici na izvornim lokalitetima, na vrlo zoran i upečatljiv način slušaju o događajima iz hrvatske povijesti od lokalnih stručnjaka i izvornih sudionika događaja - rekao je Slunjski te dodao kako se radi o kvalitetnijem načinu učenja od onog klasičnog u učionicama jer su učenici na terenskoj nastavi prošli već gotovo cijelu Hrvatsku, od Vukovara do Dubrovnika.

Projekt i suradnju je pohvalio i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Ovaj projekt je izuzetno važan za Varaždinsku županiju. Znamo značaj i ulogu 7. gardijske brigade u obrani i oslobađanju Hrvatske i dobro je da učenici naših škola posjećuju mjesta i točke na kojima su branitelji s ovog područja ostavili duboki trag. Uvijek kad je ratno stanje, javljaju se najhrabriji, a naši varaždinski branitelji su to svakako bili – rekao je pročelnik Huđek.

Antonija Hajec, učenica trećeg razreda Druge gimnazije Varaždin je rekla kako se uključila u ovaj projekt jer voli povijest, a poglavito ju zanima novija hrvatska povijest.

Odlasci na teren su bili jako zanimljivi jer smo čuli mnoge korisne, zanimljive i živopisne informacije. Posebno nam je bilo zanimljivo u Dubrovniku, Vukovaru i Pakracu gdje smo se uvjerili u hrabrost i junaštvo naših branitelja, a istovremeno smo odali i počasti svim poginulim te preminulim hrvatskim braniteljima - rekla je učenica Antonia Hajec.

Naravno da ovo nije kraj projekta „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“ već ćemo se potruditi da ovaj hvale vrijedan projekt ide i dalje u novu školsku godinu

2024./25.

 

link na film o projektu „Tragovima lokalnog i nacionalnog identiteta“  https://www.14dd5266c70789bdc806364df4586335-gdprlock/watch?v=9RppEuPEpRE&t=1s

 

 

SEMPER PRIMUS

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.