Obilježene obljetnice osnutka 5. bojne 1. A brigade „TIGROVI“ i 2. gardijske brigade „GROMOVI“

  • Published in NOVOSTI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ sudjelovali su dana 15 i 18. svibnja na obilježavanju 33. obljetnice osnutka 5. bojne 1. A brigade „TIGROVI“ na Vinici i 2.  gardijske brigade „GROMOVI“ u Dugoj Resi.

Povodom obilježavanja 33. obljetnice ustroja 5. bojne 1. A brigade "Tigrovi" u Vinici su ispred spomen-ploče kod nekadašnjeg centra za obuku jedinica ZNG-a položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve poginule i preminule pripadnike brigade.

Odavanju počasti su uz pripadnike Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, ali i mnogih drugih pripadnika braniteljskih udruga nazočili načelnik općine Vinice Branimir Štimec, izaslanici PU varaždinske, Varaždinska građanska garda i Varaždinski husari koji su bili u pratnji županijskoj vijećnici i predsjednici Savjeta za zdravlje Varaždinske županije dr. Spomenki Kiđemet Piskač te Dražen Jagić, potpredsjednik Gradskog vijeća Varaždin te župnik Valent Posavec, dekan Ivanečkog dekanata i kanonik Zbornog kaptola.

 Dali su ogroman doprinos u ratu i na tu činjenicu smo itekako ponosni. Oni su svoje odradili, a na nama svima koji obavljamo javne dužnosti je da svojim radom i aktivnostima gradimo bolje i kvalitetnije društvo. Koristim priliku da svim pripadnicima 5. Bojne Prve A brigade „Tigrova“ u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka i u svoje osobno ime čestitam 33. obljetnicu ustrojavanja te svima želim puno zdravlja i osobnog zadovoljstva – rekla je Kiđemet Piskač.

Nadalje u Dugoj Resi 18. svibnja 2024. godine obilježena je 33. obljetnica 2. gardijske brigade “Gromovi”.

Druga gardijska brigada „Gromovi“ ustrojena je 15. svibnja 1991. u vojarni “Trstenik” pokraj Dugog Sela, te su prvotnu popunu brigade činili pripadnici MUP-a. Njihov ratni put počeo je već početkom lipnja 1991. na mostu Mladosti u Zagrebu zaustavljanjem tenkova tadašnje JNA, dok su istovremeno dijelovi postrojbe sudjelovali u borbama kod Ljubova u Lici i Hrvatskom Pounju.

Također, sudjelovali su i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, te su branili Petrinju, Sisak i Komarevo. Tijekom 1991. u „bitci za Farkašić“ oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Uz to, „Gromovi“ su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo više od 9 700 pripadnika, 205 ih je poginulo, pet nestalo, a njih više od 1 400 je ranjeno.

Na svečanosti uz mnogobrojna izaslanstva braniteljskih udruga i čelnika lokalnih samouprava sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić koji je odao počast na spomeniku poginulima Gromovima.

Ministar Anušić poručio je da slogan “Jednom Grom – zauvijek Grom” simbolizira snagu i hrabrost koju su pripadnici “Gromova” pokazali u Domovinskom ratu na Banovini, Kordunu, u deblokadi Dubrovnika, u akcijama “Maslenica”, “Bljesak” i u završnim oslobodilačkim operacijama.

Predsjednik Republike  Zoran Milanović  prisustvovao je na središnjoj svečanosti i rekao:

“O povijesti treba govoriti zbog sebe, ne zbog drugih. Okrenuti se budućnosti – da, ali ne možemo pobjeći od posljedica onoga što smo rekli i onoga što se događalo. Na nama je da o povijesti Hrvatske i, naravno, povijesti 2. gardijske brigade pričamo ono što mi vidimo kao istinu, što smatramo potrebnim ponavljati i štoje pitanje časti i ponosa”. Posebno je istaknuo 205 poginulih pripadnika brigade koji su svoje živote dali za slobodu Hrvatske te podsjetio na ključnu ulogu “Gromova” tijekom Domovinskog rata rekavši da je ta brigada bila tamo gdje je bilo najteže te da je njezin borac i branitelj bio i sadašnji načelnik Glavnog stožera general-pukovnik Tihomir Kundid.

Svečanost je organizirala Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade “Gromovi”, a njezin predsjednik Nenad Bužanić je poručio da se “ne smiju tolerirati teze o građanskom ratu”.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Tihomir Kundid je istaknuo da je 2. gardijska brigada bila “okosnica u obrani i oslobađanju Hrvatske”.

Također, sudjelovali su i u obrani Karlovca, Duge Rese i Topuskog, u borbama na Banovini, te su branili Petrinju, Sisak i Komarevo. Tijekom 1991. u „bitci za Farkašić“ oslobađaju značajan dio okupiranog teritorija na desnoj obali rijeke Kupe.

Uz to, „Gromovi“ su sudjelovali i u operacijama deblokade Južnog bojišta (operacija Tigar) te u Bosanskoj Posavini. Dali su i izniman doprinos u operacijama Maslenica, Bljesak i Oluja. Kroz brigadu je prošlo više od 9 700 pripadnika, 205 ih je poginulo, pet nestalo, a njih više od 1 400 je ranjeno.

Ovim putem zahvaljujemo domaćinima na pozivima i srdačnim gostoprimstvima te im čestitamo njihove velike obljetnice osnutka postrojbi!

  • A

    A

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • B6

    B6

  • B7

    B7

  • B8

    B8

  • B9

    B9

  • C

    C

  • C1

    C1

  • C2

    C2

  • C3

    C3

  • C4

    C4

  • C5

    C5

  • C6

    C6

  • C7

    C7

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.