Otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Općini Vratišinec i obilježena 33. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dan međimurskih branitelja

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ prisustvovali su dana 17. rujna na svečanom otvorenju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata u Općini Vratišinec i obilježavanju 33. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja u Čakovcu.

U povodu dana Općine Vratišinec, 33. obljetnice Dana oslobođenja Međimurja 1991. i Dana međimurskih branitelja kod zgrade Općine u Vratišincu otkriven je spomenik poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata s područja te općine - Darku Vrančiću, Vladimiru Lečeku Damiru Golubiću. Spomen obilježje blagoslovio  je župnik Josip Blažon nakon čega je odana počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja.

Na ratne puteve i stradavanje Darka Vrančića pripadnika  1. A brigade „Tigrovi“ , Vladimira Lečeka pripadnika 111. BR. HV  i Damira Golubića pripadnika 7. gardijske brigade "Puma", prigodnim govorima obratili su se  čelnici Udruga i to: Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – podružnice Međimurske županije Stjepan Horvat, tajnik međimurske podružnice Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade “Tigrovi” Željko Bubanić  i predsjednik Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ Robert Puja.

Otkrivanju spomen obilježja nazočili su uz predstavnike braniteljskih udruga iz Međimurske i Varaždinske županije, načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec, predstavnici Međimurske županije, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ljubomir Kolarek te izaslanik predsjednika Vlade RH general Ivan Pokaz.

Nadalje u Čakovcu obilježena je 33. obljetnica Dana oslobođenja Međimurja 1991.

Odavanje počesti započelo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Perivoju Zrinskih u Čakovcu nakon čega je održana svečana akademija u Katoličkom domu. Svečanu akademiju svojom nazočnošću uveličali su saborska zastupnica Boška Ban, izaslanik ministra obrane brigadni general Ivan Zelić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Vladimir Jozanović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, načelnik Policijske uprave Međimurske Ivan Sokač, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Čakovec Vlado Hranjec i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata koje djeluju na području Međimurske i Varaždinske županije.

Svečanost je završena  Svetom misom za sve poginule hrvatske branitelje i sve civile stradale u Domovinskom ratu u Crkvi sv. Nikole biskupa koju je služio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu fra Filip Đurđević.

• B

B