OBILJEŽEN DAN OSLOBOĐENJA GRADA VARAŽDINA I DAN BRANITELJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE TE ODRŽAN 26. SUSRET POVIJESNIH POSTROJBI

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „PUMA“ dana 21. i 22. rujna 2024. godine sudjelovali su na obilježavanju 33. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije u organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije  u suradnji s Koordinacijom braniteljskim udruga.

Varaždinski dani rata trajali su od 15. do 22. rujna 1991. godine i bili su ključna točka ratnih zbivanja te su kao takvi donijeli značajnu prevagu hrvatskoj strani.

Obilježavanje 33. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije započelo je dana 21. rujna 2024. godine  polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća, molitvom te prigodnim govorima kod Križa zahvalnosti u Varaždinu.

Prisutnima se obratio ratni gradonačelnik Grada Varaždina od 1990 do 1992. godine i predsjednik Kriznog štaba 1991. Stjepan Adanić:

„Pobjeda u Varaždinu je pobjeda od presudnog značaja za uspješnu obranu Republike Hrvatske i to je potvrdio vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH doktor Franjo Tuđman koji mi je čestitajući na pobjedi rekao: Varaždinska ratna pobjeda otvorila je put oslobođenju cijele naše domovine Hrvatske. Tom pobjedom dali smo sedam puta više naoružanja i vojne opreme, nego što je Hrvatska dotad imala. Stabilizirali smo linije fronte i omogućili oslobodilačke akcije Hrvatske vojske. Varaždinsku vojnu i političku pobjedu ostvarili smo zahvaljujući sinergiji svih nas uključenih u organizirane pripreme i samu obranu grada i okolice. Ovo je bila i jest veličanstvena pobjeda svih Varaždinaca. U toj pobjedi veliki doprinos dale su tada susjedne općine Čakovec, Ivanec, Novi Marof i Ludbreg.“

Ratni načelnik PU varaždinske Ivan Žitnjak istaknuo je:

„Varaždinski dani rata trajali su kratko, zahvaljujući prije svega dobro izvedenim, sveobuhvatnim pripremama koje su rezultirale takvim rezultatom kakav smo postigli. U svega desetak dana okršaja s jugovojskom na našem području, koja je ovdje bila snažna, mi smo uspjeli staviti pod kontrolu i osvojiti gotovo sve vojne objekte na području Varaždina. Sva ta ratna oprema je vrlo brzo proslijeđena na druga područja Republike Hrvatske i u mnogome je doprinijela oslobađanju tih područja i konačnom oslobođenju Lijepe naše. Zato smo mi Varaždinci bili najponosniji kada su autobusi s pripadnicima, oficirima i preostalom vojskom upućeni prema istočnim granicama naše vojske. 22. rujna 1991. godine mora ostati vječno upisan zlatnim slovima u povjesnicu Grada Varaždina.“

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, ujedno i saborski zastupnik Miroslav Marković naglasio je kako je naša dužnost kao građana, ali i predstavnika lokalne zajednice nastaviti njegovati sjećanje na ove važne događaje i pružiti podršku braniteljima, njihovim obiteljima i svima onima kojima su posljedice rata još uvijek prisutne u svakodnevnom životu.

„Zajedno čuvamo sjećanje na ove sudbonosne trenutke naše povijesti. Neka ovaj dan bude podsjetnik da sloboda nije dana jednom zauvijek, već je nešto što moramo neprestano čuvati i njegovati.“

Molitvu za sve sve poginule, nestale, preminule kao i civilne žrtve Domovinskog rata predvodio je generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić.

Polaganju vijenaca prisustvovali su predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, zamjenik gradonačelnika grada Varaždina Miroslav Marković, predsjednik gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, članovi Kriznog Stožera i tadašnjeg izvršnog vijeća Općine Varaždin,  ratni gradonačelnik i predsjednik Križnog štaba 91.  Stjepan Adanić, ratni načelnik PU Varaždinske Ivan Žitnjak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Goran Kaniški, izaslanik ministra obrane voditelj Područnog  odsjeka za poslove obrane Varaždin Tihomir Marčec, brojni gradonačelnici i načelnici Varaždinske županije, predstavnici PU Varaždinske, predstavnici povijesnih postrojbi te ostali uzvanici.

Nakon svečanosti polaganja vijenaca i paljenja svijeća, svi zajedno su se uputili prema varaždinskom Korzu gdje se održao 26. susret povijesnih postrojbi, a sudjelovalo je 23. povijesnih postrojbi s više od 120. sudionika iz cijele Hrvatske i 3. iz inozemstva.

U Varaždin su tako stigli Dubrovački Trombunjeri, Gradska Straža Bakar, Gradska straža Požega, Počasna Sokolska garda Osijek, 7. gardijska brigada „Puma“, 10. satnija Ivanić grad, Keglevićeva straža Kostel, Križevačka djevojačka straža, Samoborska narodna garda, Svetonedjeljska garda Petar II. Erdödy, Turopoljski banderij, Frankopanska garda Ogulin, Varaždinska husarska pukovnija br. 41, Husarska garda Varaždinske županije, Zrinska garda Čakovec, Vitezovi kraljevskog grada Jajca, Burgergarde Ravensburg, 7. dragonerska Linz, Koprivničku mušketiri i haramije, Povijesna postrojba „Osinium“ Kohorta Delmata i Kuburaška udruga Maruševec.

Program Susreta povijesnih postrojba započeo je misom u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastavio se mimohodom kroz centar Varaždina do Trga kralja Tomislava gdje je postrojbe dočekao gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj.

Nakon svečanog prijavka i nastupa bubnjarskog ansambla Varaždinske građanske garde, mimohod je stigao do Staroga grada, gdje je program završio glasnim pucnjem u podne, kojeg je izveo varaždinski profesor Tomislav Vusić, Najpurgar za 2024. godinu.

Obilježavanje je nastavljeno 22. rujna 2024. godine služenjem Svete mise za sve poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo.

Svetu misu predvodio je prečasni Horvatić Mirko, ravnatelj BUZUK-a, kanonik pokorničar Stolnog kaptola, arhiđakon Podravskog arhiđakonata.

SEMPER PRIMUS

• B