Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije „Oluja“

  • Published in NOVOSTI

Veterani 7. gardijske brigade „PUMA“ i ove su godine diljem Republike Hrvatske dostojanstveno obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22. obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“.

 

Prva svečanost obilježavanja 22. godišnjice VRO ''Oluja'' održala se 02. kolovoza u Krapini. Događaj je započeo polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Krapini, nakon čega je slijedilo okupljanje pripadnika udruga veteranskih postrojbi na igralištu OŠ Ljudevita Gaja Krapina te postrojavanje i formiranje hodne kolone udruga i veteranskih postrojbi na čelu sa državnom zastavom i zastavama udruga i postrojbi.

Svečanost je također uključivala svetu misu u crkvi sv. Nikole u Krapini nakon koje je uslijedio mimohod uz pratnju GPO Krapina do Starog grada gdje je održan središnji dio svečanosti. Potonji je započeo intoniranjem državne himne uz istovremeno podizanje zastave na glavnom jarbolu, nakon čega se odala počast poginulim i umrlim braniteljima minutom šutnje.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“ nastavilo se 04. kolovoza polaganjem vijenaca i prisjećanjem na sve branitelje iz Varaždinske županije koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske na Varaždinskom groblju kod Križa branitelja.

Na sam dan obilježavanja 22. obljetnice VRO „Oluja“, 05. kolovoza, svečana događanja održavala su se u nekoliko gradova diljem Lijepe Naše. Članovi Udruge imali su prilike sudjelovati na svečanosti u Varaždinskim Toplicama i Svibovcu Topličkom, koje je organizirala HVIDR-a Varaždinske Toplice u suradnji s gradom Varaždinske Toplice, prilikom koje su položeni vijenci kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata. Program se nadalje nastavljao sve do večernjih sati na glavnom Topličkom trgu, gdje su se pripadnici ratnih postrojbi iz Topličkog kraja prisjetili svojih suboraca i ratnih puteva svojih postrojbi.

Glavna svečanost prigodno se održala se u gradu Kninu u koji je 05. kolovoza 1995. godine 7. gardijska brigada prva ušla kao oslobodilačka postrojba. Svečanost u Kninu započela je budnicom, koju je slijedio taktičko-tehnički zbor koji se održavao tokom cijelog dana. Program je nadalje uključivao polaganje zajedničkog vijenca i paljenje svijeća kod Spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“, mimohod hrvatskih branitelja na motociklima i motorima, svečano podizanje hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi te koncert Prljavog kazališta u večernjim satima.

Nakon sudjelovanja u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu, članovi Udruge krenuli su prema Slunju gdje su sudjelovali u proslavi na koncertu Thompsona i prijatelja.

Također, obilježavanje ove velike obljetnice održalo se i u Maruševcu, u organizaciji UDVDR Ogranak Maruševec , polaganjem vijenaca i izložbom ratnih fotografija te u Varaždinu u organizaciji UDVDR Ogranak Varaždin memorijalnim turnirima u raznim disciplinama u Memorijalno rekreacijskom centru Domovinskog rata.

Udruga zahvaljuje svima koji se s dostojanstvom i ponosom sjećaju naših prijatelja suboraca, koji su ugradili živote u slobodu i neovisnost Republike Hrvatske, te obilježavaju važne trenutke iz novije Hrvatske povijesti i Domovinskog rata.

PODACI O UDRUZI

Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

Harambašićeva 34 42000 Varaždin

Predsjednik : 095 906 4824

Tajnik: 095 230 0652

administrativni tajnik 095 230 0650

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

 

UVJETI KORIŠTENJA

Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.