Tiskovna konferencija ZUV HGP i Udruge veterana specijalne policije iz DR

Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi iz Domovinskog rata podržavaju najavljeni prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina i traže očitovanje saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca o Domovinskom ratu, Deklaraciji o domovinskom ratu i Oluji, te sporazumu o normalizaciji odnosa Hrvatske i Srbije.

Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić prozvao je Državno odvjetništvo (DORH), kao i bivše glavne državne odvjetnike da se brojni ratni zločini dugo godina zataškavaju i po potrebi pokreću postupci, a “podaci o počiniocima drže u ladicama”.

Ocijenio je da bi DORH, kao i druge institucije, trebali odgovarati zbog takvog odnosa prema zločinima u ratu, jer nisu u bili u stanju odraditi svoj posao. Trebali bi odgovarati, samo ne znamo kome, kazao je i dodao da se svi ratni zločini trebaju procesuirati.

Predsjednik Udruge specijalne policije Zoran Maras demantirao je napis u jednom dnevnom listu da će branitelji zatražiti raskid koalicije HDZ-a i SDSS-a, koji su s drugim strankama u vladajućoj većini.

Kazao je da oni nisu ti koji će političkim strankama određivati s kim će koalirati, dodavši da to nije političko pitanje već pitanje Ustava i stajališta o temeljenim vrijednostima Domovinskog rata.

Samo tražimo da se saborski zastupnik Pupovac očituje o Domovinskom ratu i Oluji, ali i o politici Srbije u novije vrijeme. Najavio je da će udruge iz Domovinskog rata poslati dopis predsjedniku Sabora, Odboru za ratne veterane kao i saborskim klubovima od kojih traže tematsku sjednicu i očitovanje saborskih zastupnika o ponašanju Pupovca.

Pupovcu posebno zamjeraju što je na Dan Domovinske zahvalnosti ove godine bio na skupu u Bačkoj Palanki, na kojem je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjednačio Hrvatsku s nacističkom Njemačkom. Tim činom Pupovac je pokazao da ne poštuje Dan Domovinske zahvalnosti i Oluju, a odlaskom na takav skup je pokazao kakvu politiku vodi, ustvrdio je Maras.