OTKRIVENA SPOMEN OBILJEŽJA BIVŠIM UČENICIMA OSNOVNIH ŠKOLA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE KOJI SU POGINULI I NESTALI U DOMOVINSKOM RATU

  • Published in NOVOSTI

 

Predstavnici Udruge veterana 7. gardijska brigada „ PUMA“, dana 23. rujna 2024. godine prisustvovali su središnjoj svečanosti otkrivanja spomen obilježja održanoj u Osnovnoj školi Kneginec Gornji uz prisustvo članova obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, učenika i svih ravnatelja osnovnih škola koje djeluju u Varaždinskoj županiji.

Na središnjoj svečanosti također bili su i pročelnici Varaždinske županije i župan Anđelko Stričak kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Taj dan u 30 osnovnih škola i jednoj područnoj školi u Varaždinskoj županiji na trajno sjećanje i u znak zahvalnosti za 104 poginula i nestala hrvatska branitelja koji su bili učenici tih škola, postavljena su spomen obilježja u školskim knjižnicama.

Ravnatelj Osnovne škole Kneginec Gornji, Miljenko Rožmarić obratio se okupljenima kao ravnatelj škole i kao svjedok tog vremena.

Naša najvažnija uloga je da prenesemo naša sjećanja, znanja, emocije na našu budućnost, na naše učenike kako bi shvatili hrabrost hrvatskog naroda koji se tih 90-ih godina upustio u borbu koja je sličila borbi Davida i Golijata. Naši učenici i svi mi možemo biti ponosni na povijest ovog kraja, na naših sedam heroja koji su dali živote za sve nas – rekao je ravnatelj Rožmarić.

Okupljene je pozdravio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak:

- Povodom Dana Varaždinske županije, na inicijativu pročelnika Miroslava Huđeka, a u suradnji s braniteljskim udrugama, naši županijski centri izvornosti iz likovne kulture, hrvatskog jezika i nacionalne povijesti, pripremili su projekt odavanja počasti poginulim braniteljima, onima koji su pohađali ove škole, onima koji su sjedili u ovim klupama, a sve kako bi današnji učenici, oni koji danas polaze te škole, lakše učili o modernoj Hrvatskoj povijesti, kako bi lakše učili o Domovinskom ratu, što je on predstavljao i što on znači. Upravo zbog žrtve branitelja sedam polaznika Osnovne škole Kneginec koji su poginuli tijekom Domovinskog rata, od čega se još jedan vodi nestalim, mi danas možemo baštiniti slobodu, demokraciju i graditi bolju i napredniju Republiku Hrvatsku.

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje mr. sc. Vesna Šerepac, okupljenima se obratila u ime ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i naglasila  kako Ministarstvo ne samo da podržava ovaj projekt, nego će i u budućem periodu itekako raditi na promicanju vrijednosti o Domovinskom ratu.

Pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek naglasio je kako će spomen obilježja biti postavljena u knjižnicama koje su srce i duša svake škole.

U knjižnicama se nalaze vrijedna književna djela, sve ono što su dobri ljudi pisali kroz povijest, a naši poginuli i nestali branitelji su ono najvrjednije i spomen na njih trebamo čuvati, jer i oni su ispisali povijest naše zemlje.

Nakon prigodnih govora, voditelj Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest Nikola Slunjski okupljene je upoznao kako je to izgledalo tih ranih 90-ih u Hrvatskoj.

Predstavnici Udruge osim na otkrivanju spomen obilježja  u Osnovnoj školi Kneginec Gornji  prisustvovali su i na otkrivanju spomen obilježja u OŠ „ Vladimir Nazor“  Sveti Ilija, OŠ „ Gustav Krklec“ Maruševec, OŠ Petrijanec i OŠ „ Ante Starčevića“ u Lepoglavi.

Neka im je vječna hvala i slava!

  • A

    A

  • B

    B

  • B1

    B1

  • B2

    B2

  • B3

    B3

  • B4

    B4

  • B5

    B5

  • B6

    B6

  • B7

    B7

  • C

    C

  • C1

    C1

  • G

    G

  • G1

    G1

  • H

    H

    PODACI O UDRUZI

    Udruga veterana 7. Gardijska brigada PUMA

    Harambašićeva 34 42000 Varaždin

    Predsjednik : 095 906 4824

    Tajnik: 095 230 0652

    administrativni tajnik 095 230 0650

    e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

    radno vrijeme pon - pet 08 - 15 sati

     

    UVJETI KORIŠTENJA

    Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na web stranici Udruge ne smiju se reproducirati, distribuirati ili na bilo koji način koristiti u komercijalne svrhe bez izričitog pristanka udruge. Dokumenti, podaci i informacije objavljeni na ovoj web stranici mogu se koristiti samo za individualne potrebe korisnika uz poštivanje svih autorskih i vlasničkih prava trećih osoba.